2Doc: Marte Röling & Partners

NPO 2, 20.25-21.20u.

Het indrukwekkende oeuvre van kunstenares Marte Röling (1939) bestaat uit portretten, modetekeningen, schilderingen , postzegels, platenhoezen en monumentale sculpturen. Haar staatsieportret van koningin Beatrix uit 1982 maakte haar bekend bij het grote publiek in Nederland. Ze is nog altijd bijzonder productief: in een grote boerderij in het Groningse Uithuizen werkt ze nog dagelijks aan haar kunstwerken. Ze woont in de boerderij met kunstenaars Alissa en Adriënne Morriën en Wanda Werner, met wie ze ook het bedrijf Röling & Partners runt. Hun geliefde Henk Jurriaans maakte tot zijn dood op 64-jarige leeftijd in 2005 ook deel uit van de woon-werkgemeenschap.

De vrouwen delen dus niet alleen werk en een woning, maar ook een geliefde. Documentairemakers

Deborah Faraone Menella en Jelte Maarten Boll legden vier jaar lang het leven en werk van Röling en haar partners vast. De documentaire volgt ze vanaf de opening in 2010 van de tentoonstelling ‘Portretten van een liefde’ (met vijftig portretten van Henk Jurriaans) in museum De Fundatie in Zwolle. Verder is te zien hoe Röling werkt aan de plastiek ‘Het Hanzebaken’, in opdracht van de gemeente Harderwijk.