Dit schrijven andere media vandaag

WESTZAAN - Koeien staan na een lange tijd in de stal op de eerste lentedag weer in de wei. ANP REMKO DE WAAL Foto ANP

Wat zijn de belangrijkste zakelijke verhalen van andere media vandaag?

We willen zon, geen wind!

Stop met investeren in windenergie betogen Willem Vermeend en Rick van der Ploeg in de Telegraaf. Volgens de economen zijn windmolens schadelijk voor de leefomgeving en leveren ze te weinig economisch rendement op.

Zo menen Vermeend en Van der Ploeg dat subsidie voor windenergie vooral ten goede komt aan buitenlandse bedrijven die molens bouwen. Dat geld kan veel beter besteed worden aan energiebesparende maatregelen voor huizen en kantoren. Want het economisch rendement is daar vele malen hoger én de werkgelegenheid in Nederland wordt gestimuleerd.

Laat Nederland inzetten op zonne-energie, benadrukken Vermeend en Van der Ploeg. Ze wijzen naar Amerika waar technologische pionier Apple al grote sprongen maakt door een eigen zonne-centrale te gebruiken om het hoofdkantoor te voorzien van elektriciteit.

Spanning is te snijden bij Air France-KLM

De vakbonden voor piloten, cabinepersoneel en onderhoudsmedewerkers boycotten vandaag het overleg met Air France-KLM, meldt het FD. De partijen zouden het vijfjarenplan van de luchtvaartmaatschappij bespreken, dat erop mikt om de bedrijfskosten te verlagen en de concurrentiepositie te verbeteren.

De vakbonden geven als reden van hun afwezigheid de verkiezingen die afgelopen donderdag werden gehouden. Hierbij werden de nieuwe vakbondsleiders gekozen. Maar het boycotten van het overleg is een duidelijk teken dat de verhoudingen tussen werknemers en werkgever uiterst gespannen zijn. Air France CEO Alexandre de Juniac gaf vorige week de pilotenstaking afgelopen jaar de schuld van het nettoverlies van 228 miljoen euro vorig jaar.

De Juniac wilde vandaag zijn ‘Perform 2020’ plan presenteren en bespreken met de vakbonden. Hij wil de komende vijf jaar onder andere banen schrappen en budget-vlieger Transavia uitbreiden. Zonder steun van de vakbonden kan dit plan niet in gang gezet worden. De boycot komt onverwacht voor Air France-KLM. De winnaars van de vakbondsverkiezingen werden door het bedrijf beschouwd als mensen waar het beter mee zou kunnen onderhandelen over ‘Perform 2020’.

Wie gaat ervandoor met de onderdelen van Philips?

Een verrassende speler toont interesse in de twee verlichtingsonderdelen die Philips in de verkoop heeft staan, schrijft de Volkskrant. De Chinese LED startup Lattice Power werkt samen met investeerders GSR Ventures en het Singaporese staatsfonds Temasek om de onderdelen Lumileds en Automotive Lighting over te kunnen nemen.

Volgens Reuters kan de nieuwe speler, die op het allerlaatste moment een bod heeft uitgebracht de andere betrokken partijen de pas afsnijden. Het gaat om private-equity firma’s CVC, KKR en Bain Capital die eerder al hun voorstellen hebben voorgelegd aan Morgan Stanley, de bank die de verkoop begeleidt. Volgende week gaat Philips naar verwachting rond de tafel zitten met de potentiële koper. De kans bestaat dat dat met het Aziatische consortium is.

    • Hans Klis