Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Voetbal

Dick Advocaat nieuwe trainer Sunderland

Dick Advocaat, hier nog in functie als bondscoach van Servië
Dick Advocaat, hier nog in functie als bondscoach van Servië Foto EPA/Andrej Cukic

Dick Advocaat wordt de nieuwe trainer van de Engelse club Sunderland. Dat heeft de Nederlandse trainer bevestigd tegenover het AD. Sunderland ontsloeg eerder vandaag coach Gustavo Poyet.

De club maakt de aanstelling morgen officieel bekend. Advocaat krijgt een contract tot aan het einde van het seizoen. Volgens de Hagenaar is het een droom die uitkomt:

“Dit is wat ik altijd nog eens wilde doen, de Premier League.”

Degradatiezorgen

Advocaat moet de huidige nummer zeventien van de Premier League voor degradatie behoeden. Sunderland verloor zaterdag op eigen veld met 4-0 van Aston Villa en staat gevaarlijk dicht bij de degradatiezone. Het verschil met Burnley (achttiende plek) bedraagt één punt. In de laatste twaalf competitieduels werd slechts één keer gewonnen.

Advocaat was tot vorig jaar bondscoach bij Servië. Zijn assistent daar, Zeljko Petrovic, is nu kandidaat om assistent te worden bij de Engelse club.

Derde Nederlandse trainer in Engeland

Sunderland gaat zaterdag op bezoek bij West Ham United. Advocaat is de derde Nederlandse hoofdtrainer in de hoogste Engelse voetbalklasse, naast Louis van Gaal (Manchester United) en Ronald Koeman (Southampton).

Advocaat heeft nooit eerder in de Premier League gewerkt. Hij had tussen 1998 en 2002 wel de leiding over het Schotse Glasgow Rangers. Advocaat was bondscoach van het Nederlands elftal, België, de Verenigde Arabische Emiraten, Zuid-Korea en Rusland. Hij vierde successen met Zenit Sint-Petersburg en werkte ook als hoofdtrainer bij PSV, AZ, Haarlem, SVV, Borussia Mönchengladbach.