Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
In beeld

Arbeidsmarkt

De stoffen bewoners van een spookdorp

In 2002 maakte de Japanse Tsukimi Ayano een vogelverschrikker om de vogels te verjagen van haar ingezaaide veld. De handgemaakte pop deed haar aan haar vader denken en ze besloot er nog een te maken. 13 jaar later wemelt het bergdorpje Nagoro van de vogelverschrikkers, die de plaats hebben ingenomen van de mannen, vrouwen en kinderen die naar de stad zijn getrokken om daar te werken. Zelfs de verlaten school is weer in gebruik genomen. Door de trek naar de steden en de dalende Japanse bevolkingsgroei blijven alleen de ouderen in vergrijsde eenzaamheid achter in rurale gebieden.
Het dorpje Nagoro op het eiland Shikoku, Zuid-Japan, 24 februari.
REUTERS / Thomas Peter
Tsukimi Ayano met een van haar creaties.
REUTERS / Thomas Peter
REUTERS / Thomas Peter
REUTERS / Thomas Peter
REUTERS / Thomas Peter
REUTERS / Thomas Peter
REUTERS / Thomas Peter
REUTERS / Thomas Peter
REUTERS / Thomas Peter
REUTERS / Thomas Peter
REUTERS / Thomas Peter
REUTERS / Thomas Peter
REUTERS / Thomas Peter
REUTERS / Thomas Peter