Cycloon Pam trekt vandaag over Nieuw-Zeeland

Kinderen op straat nadat de cycloon Pam over eilandengroep Vanuatu raasde. ANP / Graham Crumb

Cycloon Pam trekt vandaag over Nieuw-Zeeland. Vrijdag trok de storm over eilandengroep Vanuatu. Mintens acht mensen kwamen om en minstens twintig mensen raakten gewond.

Vrijwel zeker zal dat aantal nog stijgen. De schade is enorm: huizen zijn vernield, wegen weggeblazen en boten vernietigd. Het is voor reddingswerkers nog altijd moeilijk om contact te krijgen met de eilandengroep. Een hulpverlener zegt tegen persbureau Reuters:

“In Port Vila gaat het steeds beter, mensen gaan weer naar de markt en beginnen met het opruimen van de schade. Maar het belangrijkste is dat we nog steeds geen contact hebben met andere regio’s. Dat is heel zorgwekkend, want nu hebben we geen idee wat de storm daar heeft aangericht.”

Hulpgoederen voor 10.000 gezinnen

Het Australische Rode Kruis stuurt vandaag drie vliegtuigen met hulpgoederen, voor zo’n 10.000 gezinnen. Het gaat onder andere om dekzeilen, toolkits, dekens en waterzuiveringstabletten.

Twitter avatar RedCrossAU Australian Red Cross Red Cross reports “utter devastation” on southern island of Tanna with most homes destroyed. #vanuatu 4/5

De meeste huizen zijn vernietigd op het zuidelijke eiland Tanna (29.000 inwoners), dat zo’n tweehonderd kilometer van hoofdstad Port Vila ligt. Ook op het eiland Erromango, ten noorden van Tanna, heeft de storm flink huisgehouden. Het gevaar van ziektes als malaria ligt op de loer.

Twitter avatar OxfamAustralia Oxfam Australia Oxfam’s 10 person team in #Vanuatu is reporting damage to major infrastructure like the hospital, the morgue & schools #CyclonePam

Vanuatu een van de armste landen ter wereld

Vanuatu, een van de armste landen ter wereld, bestaat uit 83 eilanden, zo’n 2.000 kilometer ten noordoosten van de Australische stad Brisbane. Er wonen 260.000 mensen. Vanuatu heeft geregeld last van aardbevingen en tsunami’s en er zijn verschillende actieve vulkanen. Ook zijn er vaak stormen en stijgt de zeespiegel.

Volgens hulpverleners was de storm in kracht vergelijkbaar met tyfoon Haiyan, die in 2013 over de Filipijnen raasde en meer dan 6.000 mensen doodde.

In Nieuw-Zeeland valt het mee

In Nieuw-Zeeland lijken de problemen tot nu toe mee te vallen. Op het Noordereiland zijn verschillende huizen ontruimd, zijn wegen overstroomd en is op sommige plekken de stroom uitgevallen.

Nederland geeft 500.000 euro

Minister Ploumen heeft een half miljoen euro beschikbaar gesteld voor voor noodhulp voor de slachtoffers. Het Nederlandse Rode Kruis heeft gironummer 6868 geopend.

Twitter avatar minbuza MinBuZa Minister #Ploumen: € 500.000 noodhulp voor slachtoffers #cyclonepam op Vanuatu ‘verwoesting verschrikkelijk, ontreddering groot’ #RodeKruis

In Vanuatu verblijven 25 tot 30 Nederlanders, schat het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag tegenover persdienst ANP. Met hen is na de cycloon nog geen contact geweest.

“We hebben geen aanwijzingen dat er Nederlandse slachtoffers zijn, maar een bevestiging hebben we niet.”

    • Mirjam Remie