In beeld

Cycloon Pam slaat toe op archipel Stille Oceaan

Zaterdag werd het Pacifische eilandenstaatje Vanuatu getroffen door cycloon ‘Pam’ die met windsnelheden tot 300 kilometer per uur over de afgelegen eilanden raasde. Contact met de meeste van de meer dan tachtig eilandjes, ongeveer 2.000 kilometer ten oosten van Australië, is nog steeds niet mogelijk. Er bestaat alleen een redelijk beeld van de situatie op het hoofdeiland. De stenen huizen en gebouwen in de hoofdstad Port Vila (enkele tienduizenden inwoners) zijn redelijk bestand tegen cyclonen. Maar zelfs die zijn vrijwel allemaal beschadigd, sommige meer dan andere. Op de kleinere eilanden wonen mensen vaak in gammele, zelf gebouwde huisjes. De verwachting is dat de meeste daarvan zijn weggevaagd. Gelet op de ernst van de schade lijkt het dodental mee te vallen. Er zijn zes en volgens andere bronnen acht tot tien mensen omgekomen. Het dodental kan nog oplopen als de situatie op de verre eilandjes in kaart is gebracht. Omdat er tijdig voor cycloon Pam is gewaarschuwden hulporganisaties al lange tijd voorlichting geven over wat te doen bij een cycloon, wisten de meeste mensen een veilig heenkomen te zoeken in een evacuatiecentrum. Toevalligerwijs was de president op het moment van de cycloon op een conferentie over het beperken van de risico’s en de schade van natuurrampen in Japan. Het belang van noodhulpverlening en ontwikkelingshulp op locaties met weinig voorzieningen is eens te meer aangetoond.
AP / Dave Hunt
AP / Dave Hunt
Port Vila, 16 maart. Samuel speelt met een bal bij wat eerst zijn huis was.
EPA / Dave Hunt
EPA / Chris McCowage
EPA / Chris McCowage
AP / UNICEF
AP / UNICEF
AP / UNICEF
De storm.
REUTERS / UNICEF Pacific / Handout via Reuters
REUTERS / Kris Paras
AP / Dave Hunt
Port Vila, Vanuatu, zaterdag 14 maart.
AP / UNICEF
EPA / Graham Crumb