Commissaris Cécile gilt NAC naar zege

Eerste wedstrijd in ‘Survivalpakket’ wordt op valreep gewonnen.

NAC-spits Adnane Tighadouini sloeg in blessuretijd toe tegen Go Ahead.
NAC-spits Adnane Tighadouini sloeg in blessuretijd toe tegen Go Ahead. Foto Joep Leenen / Pro Shots ANP

In de nok van het Rat Verlegh Stadion trekt Cécile Koekkoek een deken over zich heen. „Uit Noorwegen, gemaakt van wol”, zegt het nieuwe lid van de raad van commissarissen van NAC Breda. Het is koud deze zaterdagavond. Koekkoek slaat nog snel een geel-zwarte clubsjaal om haar nek. Dan klimt ze uit haar leren stoeltje, het clublied wordt ingezet. „Hee hee hee hee, hup NAC!” zingt ze dansend tussen de bobo’s.

Ze is al de hele dag zenuwachtig voor het duel. NAC bungelt op een zeventiende plaats in de eredivisie. Er moet gewonnen worden in de ‘degradatietopper’ tegen Go Ahead Eagles – de bezoekers uit Deventer staan ook angstig laag. Haar voorspelling? „1-0”, knikt Koekkoek. Voor NAC natuurlijk. Een WhatsApp-bericht van haar broer, net voor de aftrap. ‘Zigge zagge zigge zagge’. Zo wordt de ploeg toegeschreeuwd door de fans.

Koekkoek (42) is hoofdredacteur en uitgever bij de VARAgids en sinds haar jeugd supporter van de club uit Breda, waar ze opgroeide. Ze schrijft in haar wekelijkse column vaak over voetbal en af en toe over NAC. Op haar vijftiende ging ze voor het eerst mee naar een duel, met haar toenmalige vriendje Patrick. Ze was gelijk verkocht. Bij thuiswedstrijden stond ze op de Beatrixtribune in het oude roemruchte stadion aan de Beatrixstraat. Het waren de jaren dat het ‘avondje NAC’ uitgroeide tot een fenomeen in het Nederlandse voetbal.

Op haar achttiende trok ze naar Amsterdam, maar de liefde voor de Parel van het Zuiden bleef. Dat resulteerde begin dit jaar in een telefoontje van de clubleiding: of ze lid van de raad van commissarissen wilde worden. Koekkoek was snel om. „Een enorme eer.”

Ze krijgt de portefeuille communicatie, die al een jaar vacant was. De benoeming werd twee weken geleden officieel bij de aandeelhoudersvergadering. Op die bijeenkomst was ze de enige vrouw tussen dertig mannen.

Vrouwen in het bestuur van voetbalclubs zijn een zeldzaamheid. Bij NAC is ze de eerste vrouw ooit in de raad van commissarissen. Haar meest bekende voorganger is juriste Marjan Olfers, die een half jaar lid was van de rvc van Ajax.

Met haar zwartleren jack en lange witte rok is Koekkoek een frisse verschijning tussen het bierliefhebbende publiek in Breda. Op haar bruine laarsjes loopt ze de hoofdingang binnen. Om de paar minuten wordt ze aangesproken door bekenden.

Wat kan ze toevoegen als vrouw in een door mannen gedomineerde wereld? „Iets meer vrolijkheid. Over voetbal wordt altijd gemopperd. Mannen verplaatsen zich nooit in die jonge spelers, het is alleen maar: die pass is niet goed.”

Als NAC een grote kans krijgt, pakt ze mensen naast haar op de tribune even vast. En ze trappelt ongeduldig met haar benen als Go Ahead na rust een grote kans krijgt. „Oei, oei, oei”, zucht ze opgelucht als het goed afloopt voor haar club. Ze let ook op randzaken tijdens de wedstrijd. Als Go Ahead-coach Foeke Booy voor zijn dug-out staat, vraagt ze zich af of hij het niet koud heeft. „Hij ziet er zo dun gekleed uit.”

Koekkoek erkent dat ze niet voetbaltechnisch onderlegd is. „Ik ga niet met de mannen meepraten over voorzetten.” Ze is vooral een klankbord van de communicatieafdeling. Op vrijdag sprak ze nog een uur met de clubwoordvoerder over lopende zaken.

Ze komt op een turbulent moment binnen bij NAC. Na een dramatisch slechte periode voor de winterstop was het duidelijk dat het snel anders moest in Breda, de wankele ploeg koerste op degradatie af. De selectie werd in de wintermaanden compleet vertimmerd: acht spelers erbij, zes spelers weg, een nieuwe trainer (Robert Maaskant) en het vertrek van de veel bekritiseerde technisch directeur Graeme Rutjes. Er werd een nieuwe elftalfoto gemaakt – de oude week te veel af van de realiteit.

De injectie heeft effect. Na de winterstop gaat het ministapjes de goede kant op. De komende weken staan in het teken van do or die. Het bracht de marketingafdeling op een idee: de club verkocht een ‘Survivalpakket’ voor het belangrijke blok met thuisduels tegen directe concurrenten Go Ahead, FC Dordrecht en Heracles. Voor een gereduceerd bedrag vanaf 34 euro konden supporters de drie wedstrijden bezoeken. Het sloeg aan, er werden zo’n 700 combinatietickets verkocht voor de drie duels.

De architect van de opleving is volgens Koekkoek coach Maaskant. „Met zijn enthousiasme en positivisme krijgt hij de neuzen weer dezelfde kant op. Hij brengt nieuwe energie, nieuwe hoop.” Het Maaskant-effect? De coach zelf lacht die suggestie weg. „Sodemieter op.” Hij spreekt na het duel tegen Go Ahead Eagles liever van het Tighadouini-effect.

Want het was de 22-jarige aanvaller Adnane Tighadouini die in blessuretijd het opgewonden Rat Verlegh Stadion deed trillen door zijn winnende doelpunt (1-0). Precies wat Koekkoek voorspeld had. Ze springt gillend op bij de goal, handen in het haar. Een contrast met de periode ervoor, waar ze stil was van de spanning. De laatste minuut durft ze niet meer te kijken. Met haar felrode nagels houdt ze haar warme deken voor haar gezicht.