Brazilië eist in massabetogingen aftreden ‘corrupte’ president

Ruim een miljoen Brazilianen demonstreerden gisteren tegen het corruptieschandaal rond oliebedrijf Petrobras.

In São Paolo betoogden gisteren een miljoen mensen, in andere grote steden, zoals Rio de Janeiro, Brasilia en Porto Alegre, ging het om honderdduizenden.

De demonstranten zijn vooral de corruptie zat. Ze vinden dat Dilma Rousseff moet aftreden om het corruptieschandaal rond staatsoliebedrijf Petrobras, waarvan zij oud-bestuurder is. Tegen 54 topambtenaren, parlementsleden en andere politieke kopstukken, onder wie de voorzitters van Braziliës Eerste en Tweede Kamer en twee voormalige chefs van staven van Rousseff, lopen strafrechtelijke onderzoeken. Tegen de president zelf is geen aanklacht ingediend, en zij ontkent iedere betrokkenheid. Maar steun voor haar en haar regering is in een vrije val geraakt sinds zij in oktober nipt werd herkozen.

De demonstraties van gisteren waren anders dan de onlusten die het land in de greep hielden in de zomer van 2013. Toen protesteerden mensen van allerlei politieke overtuigingen en welstandsklassen tegen het lage niveau van publieke voorzieningen en het spenderen van overheidsgeld aan het WK voetbal van 2014 en de Olympische Spelen van 2016. Gisteren gingen vooral Rousseffs rechts-politieke tegenstanders de straat op.

Opmerkelijk was dat een deel van de demonstranten gisteren, de dertigste verjaardag van Braziliës terugkeer naar democratie, openlijk om militair ingrijpen vroeg. „We willen dat het leger het parlement naar huis stuurt en nieuwe verkiezingen uitschrijft”, zei de 35-jarige Marlon Aymes in São Paolo tegen persbureau AP. Hij droeg een spandoek waarop stond: ‘Leger, marine en luchtmacht, red ons a.u.b. opnieuw van het communisme’.

Rousseff verscheen gisteren niet in het openbaar. Haar minister van Justititie, José Eduardo Cardozo gaf een persconferentie waarin hij benadrukte dat de regering anticorruptiemaatregelen heeft aangekondigd. Ook memoreerde hij Rousseffs driejarige gevangenschap gedurende de militaire dictatuur. (AP, BBC)