Poetin verschijnt weer in openbaar - ‘het zou saai zijn zonder roddels’

De laatste keer dat Poetin in het openbaar was gezien, was op 5 maart. Hij had die dag een ontmoeting met de Italiaanse premier Renzi. EPA / Sergei Karpukhin

President Poetin is voor het eerst sinds 5 maart in het openbaar verschenen, tijdens een ontmoeting met de president van Kirgizië in Sint-Petersburg.

De reactie van Poetin op alle speculaties over zijn afwezigheid:

“Het zou saai zijn zonder roddels.”

Twitter avatar maxseddon max seddon He’s back! RT @world_reporter Putin started his meeting with Atambayev at Konstantinovsky palace http://t.co/HLJHY1767r
Twitter avatar maxseddon max seddon “I can’t believe he’s real!” http://t.co/XaPWOuLpr1

Onze correspondent Steven Dérix over de afwezigheid van Poetin:

“Het Kremlin heeft melding gemaakt van werkbezoeken. Maar de Russische krant BRK ontdekte dat een ontmoeting met een lokale gouverneur niet vorige week plaatsvond, maar al eerder. Ook een andere ontmoeting vond eerder plaats dan het Kremlin zei. En afgelopen vrijdag ontmoette Poetin het hoofd van het hoofdgerechtshof, maar die beelden waren niet te dateren. Het lijkt er dus sterk op dat het Kremlin de indruk wilde wekken dat Poetin er wél was. Dat doet vermoeden dat er iets aan de hand was. Dat hij iets wilde verbergen.”

Wat dat dan is? Daar komen we waarschijnlijk nooit achter, denkt Derix.

“Alleen als blijkt dat er iets in de politiek speelt, dan weten we het misschien.”

Een bezoek van Poetin aan Kazachstan werd eerder vandaag vastgesteld op 20 maart, zo maakte het Kremlin bekend. De afspraak werd vorige week al afgezegd.

‘Reden om alarm te slaan’

De afwezigheid van Poetin voedde speculaties over zijn gezondheid. Het Kremlin ontkende in alle toonaarden dat Poetin ziek zou zijn. Reden voor alarm, schreef onze oud-correspondent Michel Krielaars dit weekend in nrc.next (€):

“Als de woordvoerder van de Russische president zegt dat zijn baas in een uitstekende gezondheid verkeert, dan is er reden om alarm te slaan. Want in Rusland kun je goed nieuws uit het regeringskamp vaak beter opvatten als tegenslag - in dit geval als rampspoed.”

Wilde theorieën

Een van de meest aannemelijke samenzweringstheorieën die dezer dagen de ronde deden, is dat hardliners in het Kremlin oppositieleider Nemtsov zouden hebben vermoord om aan te tonen dat Poetin geen vat meer heeft op de elkaar bestrijdende facties binnen het Kremlin, schreef Krielaars:

“Zoals die van de FSB en die van Ramzan Kadyrov, de president van de deelrepubliek Tsjetsjenië. Tot aan de Oekraïnecrisis had Poetin de reputatie van een powerbroker, een machtshandelaar. Als hij geen greep meer heeft op het geheel, zou dit voor zijn tegenstanders in het Kremlin aanleiding kunnen zijn hem af te zetten. Het is een theorie die aannemelijk klinkt, maar zoals deze zijn er nog tientallen te bedenken.”

Andere theorieën die de ronde deden, zijn bijvoorbeeld dat Poetin kanker heeft, dat er een staatsgreep is gepleegd, of zelfs dat hij dood zou zijn.

Lees in nrc.next ‘Was er een putsch… of is Poetin dood?’(€).

    • Mirjam Remie