Bakken zonder suiker

Wat een gezellig boek, dacht ik meteen toen ik Goed zoet in handen kreeg. Het zonnebloemgeel van de cover, de foto van een lage, boterkleurige taart met een dot glanzende, felrode aalbessen erop, daarboven een getekende vlaggetjesslinger, je zou van minder vrolijk worden.

Vanaf de achterkant lacht auteur Nanne Hogeland haar lezers in een gestippeld keukenschort toe. Toen ze zwanger was van haar dochter Meis, zo vertelt ze in haar voorwoord, werd ze plotseling ziek. Uit onderzoeken bleek dat haar bloedsuikerspiegel erg schommelt. Daarop besloot ze om voortaan suiker en koolhydraten zoals witbrood zoveel mogelijk te vermijden. Dat hielp. Al snel voelde ze zich beter, fitter dan ooit zelfs.

Toch viel het haar niet mee om zoetigheden te laten staan. Ze was altijd een zoetekauw geweest en bleef trek houden in taartjes. Dus begon ze te experimenteren met suikervervangers, volkorenmeel, notenmeel, groente en gedroogd fruit. Bakken is chemie, en je kunt suiker niet zomaar 1 op 1 door willekeurig elk ander product zonder dat dat invloed heeft op de consistentie van het eindproduct. In het begin verdwenen de meeste baksels dan ook in de vuilnisbak, maar gaandeweg leerde ze wat werkt en wat niet.

Hogelands boek is het resultaat van twee jaar bakken met vallen en opstaan. Er staan een stuk of 70 recepten in voor gebak en andere zoetigheid zonder geraffineerde suikers, met relatief weinig koolhydraten en deels zonder gluten en lactose. Daarnaast is er een theoretisch deel waarin de auteur uitleg geeft over waarom ze sommige producten (oerzoet, palmsuiker, rijststroop) wel gebruikt en waarom andere (ahornsiroop, agavesiroop) niet. Dat doet ze tamelijk zorgvuldig, zonder al te boude beweringen over zaken die wetenschappelijk omstreden zijn.

Wie net als de auteur van bakken en zoetigheid houdt, maar een beetje op geraffineerde suikers en koolhydraten moet (of wil) letten, zal beslist plezier beleven aan Goed zoet. Hogelands recepten zijn verre van muffig, haar toon is sympathiek en de vormgeving van het boek kon niet beter kloppen met de inhoud. Trek uw (genopte) schort alvast maar aan en verwarm de oven vast voor, want we gaan er deze week uit bakken. Wordt gezellig.