Assad in reactie op Kerry: eerst actie, dan pas beslissen

“Eerst actie, en dan pas beslissen.” De Syrische president Bashar al-Assad heeft de opmerkingen verworpen die John Kerry, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, gisteren maakte over het betrekken van Assad bij onderhandelingen over een mogelijke machtsoverdracht in het land.

De Syrische president Bashar al-Assad beantwoordt vragen van een Iraanse journalist. Foto AFP

“Eerst actie, en dan pas beslissen.” De Syrische president Bashar al-Assad heeft de opmerkingen verworpen die John Kerry, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, gisteren maakte over het betrekken van Assad bij onderhandelingen over een mogelijke machtsoverdracht in het land. “Verklaringen van buitenaf hebben geen betrekking op ons”, zei Assad op de Syrische staatstelevisie volgens persbureau Reuters.

Kerry brak gisteren in een interview met de Amerikaanse zender CBS met de lijn die de VS tot nu toe hadden aangehouden wat betreft Assad, namelijk dat die alle legitimiteit als president kwijt was en weg moet. “We moeten uiteindelijk onderhandelen”, zei Kerry. De VS zullen het zien als pijnlijke, maar bijna onvermijdelijke verandering van houding gezien de opkomst van de extremistische terreurbeweging Islamitische Staat (IS), die grote delen van Syrië en buurland Irak in handen heeft.

Kerry zei dat de VS en andere landen, die hij niet noemde, manieren aan het onderzoeken waren om het diplomatieke proces nieuw leven in te blazen. Daar is wellicht meer druk voor nodig, zo zei hij, al trad hij niet in details over wat dat in zou kunnen houden.

Verklaringen

“We horen nog steeds de verklaringen en we moeten wachten op acties en dan pas beslissen”, zei Assad vandaag in een reactie op de opmerkingen. Hij maakte niet duidelijk welke acties dat dan precies zouden moeten zijn.

Gisteren was het vier jaar geleden dat de Syrische burgeroorlog uitbrak. Daarin zijn inmiddels ruim 200.000 mensen om het leven gekomen.

Frankrijk: geen sprake van

Frankrijk blijft wel bij zijn standpunt dat Assad niet betrokken kan worden bij onderhandelingen over een oplossing van het conflict, schrijft Reuters. Het ministerie van Buitenlandse Zaken verwees vandaag naar opmerkingen van minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius dat gesprekken gehouden moeten worden met delen van het huidige regime en van de oppositie. “Het is voor ons duidelijk dat Assad er binnen dit kader niet bij betrokken kan worden”, volgens het ministerie.

    • Frank Huiskamp