Acties op spoor België na geweld tegen treincontroleurs

Archiefbeeld van het station in Antwerpen. Foto ANP / Pirouschka van de Wouw

In een aantal plaatsen in België zijn vanochtend treinen geschrapt vanwege acties van medewerkers van de Belgische spoorwegen. Die hebben het werk neergelegd als reactie op geweld tegen vier collega’s afgelopen weekend. Tientallen treinen in Wallonië zijn uitgevallen.

Vier controleurs van de Nationale Maatschappij der Belgische Spoorwegen (NMBS) werden zaterdagochtend tijdens een controle op het station van Moeskroen aangevallen door een groep dronken jongeren. De verwondingen van de NMBS-medewerkers waren zo ernstig dat ze naar het regionale ziekenhuis moesten worden overgebracht. De politie arresteerde drie jongeren en heeft een onderzoek geopend.

Ook in Nederland ophef over incidenten

In Nederland waren vorige week ook acties wegens geweld tegen NS-medewerkers. Directe aanleiding was de mishandeling van een conductrice in een trein bij Hoofddorp. Hetzelfde gebeurde afgelopen donderdag met een conducteur in een trein in Frankrijk. Vrijdagochtend legden collega’s van de man het werk daar een tijd neer, waardoor treinen uitvielen.

Lees ook het achtergrondverhaal ‘Conducteur geslagen: wegkijken of helpen?’ (€).

    • Pim van den Dool