Aanvallen is belangrijker dan winnen in Dordrecht

Het was een rampzalig weekend voor FC Dordrecht. De ploeg verloor in de laatste minuut van Feyenoord, terwijl de concurrentie wel won. Degradatie lijkt onafwendbaar.

Elvis Manu loopt juichend weg nadat hij de 1-0 voor Feyenoord heeft binnengekopt. Foto Kay in ‘t Veen/ANP

Het noodlot slaat gisteravond even na zeven uur alsnog toe, kort nadat het publiek in het Riwal Hoogwerkers Stadion in minuut 89 had geroepen om het „Dordts minuutje”. Terwijl Feyenoord in golven aanvalt op jacht naar de winnende goal, schreeuwt de aanhang van Dordt tegen de klippen op om de overwinning.

Diep in blessuretijd kopt invaller Anass Achahbar binnen en zet Feyenoord op een 2-1 voorsprong. Een ongelijke strijd, qua middelen. En zelfs dan, in geslagen positie, richt Dordrecht zich nog eenmaal op. De mee naar voren geslopen doelman Filip Kurto kopt de bal uit een corner hard naar de bovenhoek, waarmee hij Kenneth Vermeer tot een uiterste redding dwingt. „Technische perfectie van beide doelmannen”, zou Feyenoord-coach Fred Rutten na de wedstrijd zeggen.

De ballenjongens

Berusting klinkt door in de stem van de stadionspeaker als hij de eindstand, 2-1, meedeelt. „Helaas is het net niet genoeg geweest”, zegt hij na het eindsignaal. Spelers druipen af, publiek ook. Je proeft het aan alles – Dordrecht heeft vrede met de naderende degradatie, op één man na misschien: technisch directeur Marco Boogers. Die kan zich zelfs opwinden over een ballenjongen die de bal te snel in het spel brengt. „Ik let op de details” , zegt Boogers.

Tja, die 92ste minuut. Verdediger Iliass Haddad doet het op dat moment enige juiste, iets wat normaal in Dordrecht liever niet gezien wordt – de bal uit het stadion schieten bij een stand van 1-1. Maar het spel gaat razendsnel via een inworp met een nieuwe bal verder. En zo wordt het onheil ingeleid. Boogers baalt. „Het gaat niet om dat ventje, maar bij PSV, Ajax en Feyenoord gebeurt dat niet, in het buitenland ook niet. Alleen ja, wij werken met vrijwilligers die die jongens aansturen. Hoe vaak heb ik het niet gezegd? Even die bal vasthouden, dat moeten die jongens weten als het 1-1 staat.”

De ballenjongens dus. Te lief, te naïef? Jordy Clasie gooit snel in, twee man bij Dordrecht uit positie, doelpunt Achahbar: 2-1. En zo is het de wedstrijd van de jochies langs de lijn. Negentig minuten lang houdt een Dordts supportertje met gelhaartjes een kartonnen bord hoog: ‘Clasie mag ik je shirt?’. Hij krijgt wat hij wenst en daarmee heeft het mannetje de dag van zijn leven, ook al heeft Feyenoord zojuist de nagel in de doodskist van Dordrecht geslagen.

Toegegeven, Dordrecht is al eerder dood verklaard dit seizoen. „Onmogelijk bestaat niet. Moeilijk maar niet onmogelijk”, zegt Jan Everse, afgelopen woensdag begonnen en tot het eind van het seizoen hoofdcoach, over de kansen om te overleven in de eredivisie. Zeven punten achter nu. „Als het gat met nog twee wedstrijden te spelen zeven punten is, dan wordt het onmogelijk, ja. Nu niet.”

Het weekend van speelronde 26 is voor de nummer achttien FC Dordrecht rampzalig geweest, met de overwinning van NAC en de uitzege van Heracles bij ADO Den Haag. In Breda viel het in de laatste minuut de ene kant op, in Dordrecht weer net de andere kant op en ineens lijkt het seizoen voorbij. Nu dan echt.

De laagste begroting van de eredivisie stemt realistisch. Bij het wegvallen van televisiegelden van de eredivisie wordt de omzet zelfs de kleinste in het profvoetbal. „Lager dan die van Achilles ’29”, volgens Boogers. Het stadion aan de Krommedijk stamt uit een andere tijd, daarom wil de club ook een nieuw stadion voor 6.000 man. Gistermiddag uitverkocht: 4.100 man aanwezig, knus en klein. Trek de verkeerde deur open en je staat zo in de kleedkamer van de scheidsrechter.

Hbo-opleiding voor het voetbal

Het team hangt aan elkaar van huurlingen en tweedekansers, profs met een vlekje en jonge jongens met mogelijkheden. Een hbo-opleiding voor het voetbal, noemde Boogers zijn club dit weekend in AD Sportwereld. Knokken tegen degradatie, maar dan wel met aanvallend voetbal.

„Ik wilde niet zomaar naar elke club”, zegt het van AZ gehuurde talent Joris van Overeem. „Ze hebben me hier verteld dat hier hoe dan ook aanvallend gevoetbald zou worden, niet typisch degradatievoetbal zoals je bij NAC ziet.” Van Overeem kan tevreden zijn over zijn dienstjaar bij Dordt. Hij speelde alle 27 duels tot dusver in de eredivisie, mooie leerschool voor de twintigjarige belofte van AZ.

Coach Ernie Brandts mocht falen, maar zijn positie begon pas te wankelen toen hij ging tornen aan het voetbaloptimisme, de va-banque benadering van FC Dordrecht. „Toen Ernie ervoor koos om met een laatste man te gaan spelen wist hij meteen dat hij het moeilijk zou krijgen”, zei Boogers. Na een 6-1 nederlaag tegen FC Utrecht vorige maand moest Brandts vertrekken.

Everse, woensdag begonnen op de club, weet ook dat aan de voetbalvisie van Boogers niet gemorreld mag worden. „Er is bij Dordrecht gekozen voor druk zetten, voor vooruit voetballen. Dat is bewust gedaan, maar is hartstikke moeilijk. Ik had het er met Gérard [De Nooijer, assistent-trainer] over: ‘zouden we niet beter…’. Hij zei: ja Jan, maar als we in gaan zakken maken we altijd een fout.”

    • Bart Hinke