Verstappen valt uit in debuutrace, Hamilton wint

Max Verstappen vrijdag in de voorbereiding op zijn Formule 1-debuut. Foto EPA / Srdjan Suki

Max Verstappen heeft vannacht zijn racedebuut voortijdig beëindigd. De jongste Formule 1-coureur aller tijden viel uit na 35 van de 58 te rijden ronden in de Grand Prix van Australië. Wereldkampioen Lewis Hamilton won in zijn Mercedes.

De bolide van Verstappen, van Toro Rosso, begon kort na zijn eerste pitstop te roken en gaf er de brui aan. De 17-jarige Limburger parkeerde zijn auto aan de kant. Hij lag tot zijn pechvolle moment op de negende plaats.

Verstappen was bezig aan een solide race. Hij rukte kort na de start op van de elfde naar de negende positie, maar zag zijn ploeggenoot Carlos Sainz wel van hem weg rijden. De Duitser Nico Hülkenberg van Force India reed voortdurend vlak achter hem, maar slaagde er niet in de Nederlander te passeren.

Na 33 ronden dook Verstappen voor de eerste keer de pitstraat in voor een bandenwissel. Hij lag in die fase van de race op de zesde plaats. De pitstop verliep prima, maar kennelijk had de onderbreking de motor geen goed gedaan. “Er is rook in de auto”, riep de debutant door de teamradio na terugkeer op de baan. Even later was zijn race voorbij.

https://youtu.be/eqyu7CWsEpQ

Twitter avatar robertdoornboss Robert Doornbos NEEEEEEE!!!! Motorprobleem en DNF bij zijn debuut @Max33Verstappen @ToroRossoSpy #AusGP #sport1 http://t.co/zgnN1twvry
Twitter avatar ToroRossoSpy Toro Rosso Max pits but unfortunately he’s not out for long. Game over. Meanwhile Carlos is chasing for P10 #F1DownUnder http://t.co/sauWVj3poq

‘Zesde plaats was mogelijk geweest’

Verstappen baalde na afloop flink. “Ik toon dat niet zo, maar ik vond het vreselijk” zei hij op Sport1.

“Het ging heel goed, ik zat lekker in mijn ritme en als ik had kunnen doorrijden, was de zesde plaats mogelijk geweest.”

Zijn motor begon kort na zijn eerste pitstop te roken. “Het team zoekt nog naar de oorzaak, dus ik weet niet goed wat er aan de hand was. Maar rook uit de motor is niet goed.”

Dramatische start

De eerste race van het jaar bleefde een dramatische start. In totaal vielen liefst zeven coureurs uit. Het begon met de mededeling van Williams dat de Fin Valtteri Bottas wegens een rugblessure niet in de auto zou stappen. In de opwarmrondes voor de start vielen de Deense Kevin Magnussen van McLaren Honda en de Rus Daniil Kviat van Red Bull uit met autopech.

Pastor Maldonado was in zijn Lotus het slachtoffer van een aanrijding vlak na de start. De Venezolaan spinde in zijn auto en belandde in de bandenstapel. Zijn Franse teamgenoot Romain Grosjean had kennelijk ook een probleem en stuurde na de eerste ronde zijn Lotus de garagebox in.

Na Verstappen viel ook nog de Fin Kimi Räikkönen uit met technisch malheur aan zijn Ferrari. Uiteindelijk haalden slechts elf auto’s de finish.

Niet opwindend

De race zelf was verder niet al te opwindend. Mercedes toonde dezelfde hegemonie als vorig seizoen. Hamilton reed na de start meteen weg en alleen Rosberg kon hem volgen. Het verschil schommelde vrijwel de gehele race rond de twee seconden.

Hamilton reed de hele race over 58 ronden op het circuit van Melbourne aan de leiding. Zijn Duitse teamgenoot Nico Rosberg zat steeds kort achter Hamilton, maar wist geen aanval op de koppositie te plaatsen. Rosberg finishte als tweede op 1,3 seconden. De Duitser Sebastian Vettel luisterde zijn debuut voor Ferrari op met de derde plaats, op ruime afstand van beide Mercedessen. (ANP)

Lees ook: 5 dingen die je moet weten om Max en de F1 te volgen, én te begrijpen