Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

‘Strijdende partijen in Libië gebruiken clusterbommen’

Bij de strijd in Libië zijn clusterbommen ingezet. Dat schrijft Human Rights Watch in een rapport dat vandaag verscheen. Deze wapens ontploffen in de lucht en verspreiden kleinere explosieven over een breed gebied.

Een medewerker van de Colombiaanse luchtmacht controleert een clusterbom voordat deze wordt vernietigd
Een medewerker van de Colombiaanse luchtmacht controleert een clusterbom voordat deze wordt vernietigd EPA / Mauricio Duenas

Bij de strijd in Libië zijn clusterbommen ingezet. Dat schrijft Human Rights Watch (HRW) in een rapport dat vandaag verscheen. Deze wapens ontploffen in de lucht en verspreiden kleinere explosieven over een breed gebied.

De mensenrechtenorganisatie zegt bewijs te hebben dat de omstreden bommen sinds december meerdere malen zijn ingezet. HRW baseert zich op telefonische interviews en fotomateriaal. Journalisten van persbureau Reuters zeggen clusterbommen en restanten hiervan te hebben gezien in Sirte en Bin Jawad. Het is volgens de organisatie onmogelijk om vast te stellen welke strijdgroep de wapens heeft ingezet.

Libië kent sinds vorig jaar twee rivaliserende regeringen. De internationaal erkende regering in het oosten van het land levert strijd met het islamistische bewind dat opereert vanuit Tripoli. Beide partijen zijn door mensenrechtenorganisaties beschuldigd van het bestoken van woonwijken en dichtbevolkte gebieden.

De meeste landen verbieden de inzet van clusterbommen, maar Libië heeft de conventie waarin dit is afgesproken niet getekend. De wapens zijn onnauwkeurig en maken vaak veel burgerslachtoffers. HRW roept de Libische autoriteiten op de incidenten te onderzoeken.