Sjinkie Knegt pakt wereldtitel shorttrack - aflossingsploeg haalt brons

EPA / Maxim Shipenkov Foto Sjinkie Knegt in feeststemming

De Nederlander Sjinkie Knegt heeft zondag in Rusland de wereldtitel shorttrack veroverd. De Fries won de superfinale over 3000 meter en werd hiermee eerste in het overall-klassement. De Nederlandse aflossingsploeg slaagde er niet in de vorig jaar behaalde wereldtitel te verlengen.

Knegt finishte net voor de Zuid-Koreaan Park Se Yeong. De Chinees Wu Dajing werd derde. Knegt ging als vijfde de superfinale in en pakte uiteindelijk 63 punten - evenveel als Park.

Knegt is de tweede Nederlander die een wereldtitel shorttrack behaalt. Alleen Peter van der Velde, die in 1988 het overall-klassement won, ging hem voor.

Aflossingsploeg pakt brons

De Nederlandse aflossingsploeg, die vorig jaar nog wereldkampioen werd, moest het vandaag met de derde plaats doen. Het viertal bestond uit Sjinkie Knegt, Freek van der Wart, Daan Breeuwsma en Mark Prinsen. Het goud ging naar China, Hongarije werd tweede.

Bij de vrouwen ging de wereldtitel overall naar de Zuid-Koreaanse Choi Minjeong, tevens winnares van de superfinale. In het eindklassement hield ze de Italiaanse Arianna Fontana en de Zuid-Koreaanse Shim Suk Hee achter zich.

    • Casper van der Veen