Politici die hun ‘echte leven’ laten zien. Het pakt niet altijd goed uit

Politici zijn ook maar gewone mensen. En dat laten ze graag zien, in verkiezingstijd. Daarom toonde de vrouw van de Israëlische premier Netanyahu vorige maand enthousiast ‘hun’ zeer eenvoudige, afgebladderde keuken en zagen we de Britse oppositieleider Ed Miliband en zijn vrouw een mok thee drinken in een wel heel sober keukentje. Varoufakis, de Griekse minister van Financiën, toonde juist zijn luxe leven. Maar nu heeft hij spijt.

Politici zijn ook maar gewone mensen. En dat laten ze graag zien, in verkiezingstijd. Daarom toonde de vrouw van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu vorige maand enthousiast ‘hun’ zeer eenvoudige, afgebladderde keuken en zagen we de Britse oppositieleider Ed Miliband en zijn vrouw een mok thee drinken in een wel heel sober keukentje. Yanis Varoufakis, de Griekse minister van Financiën, toonde juist zijn luxe leven. Maar nu heeft hij spijt.

Twitter avatar EdConwaySky Ed Conway Another gem from the Paris Match photoshoot of Yanis Varoufakis and his wife. Slightly lost for words http://t.co/N4IZhuuHsx
Twitter avatar RF_HFC Robin Fransman Love the focus on the urgent and important stuff “@YanniKouts: Mr, Mrs Varoufakis lifestyle photo op for @ParisMatch http://t.co/IOFUWnTxmJ

Toch spijt

In de woonkamer, achter de piano, op het balkon, aan het diner. Varoufakis en zijn vrouw namen goed de tijd voor de fotoshoot van het Franse blad Paris Match. In Griekenland kwam flink wat kritiek op de fotoserie, gemaakt in hun luxueuze appartement in Athene. Terwijl het land omkomt in de schulden, toonde Varoufakis in welke weelde hij woonde. Dat viel niet goed. Kon hij zich niet wat minder laten fotograferen en harder werken, vroeg de Griekse vicevoorzitter van het Europees Parlement, Dimitris Papadimoulis, zich hardop af.

De keuken van de Netanyahu’s

Vandaag kwam Varoufakis terug op zijn glamourfoto’s. De “esthetiek” bevalt hem niet, achteraf gezien. Zo zei hij vanmiddag tegen Griekse media. Had hij het maar niet gedaan. Dat zullen de Netanyahu’s ook gedacht hebben na het inkijkje dat Sara Netanyahu, vrouw van, gaf in hun woning. Afgebladderde keukenkastjes, krakende deuren, kapotte lampen. Dit was volgens Sara de rauwe werkelijkheid waarin zij en haar man leefden. Later bleek het te gaan om de keuken van hun bedienden.

https://youtu.be/19sbfUKkjuk

Thuis bij de Milliband’s

Een tv-portret van de BBC leverde Ed ‘Two Kitchens’ Miliband afgelopen week ook niet de publiciteit op, waarop hij had gehoopt. Samen met zijn vrouw Justine liet hij zich filmen in zijn nederige keuken, tegenover de grijze vuilnisbak en de groene wasmand. Met een zuinige blik kijkend naar de grond.

Twitter avatar Independent The Independent Daily Mail deeply angered by Ed Miliband’s “Communist” kitchen http://t.co/MmGKILPcWf http://t.co/OMGNJbfKt0

Later blijkt: de eenvoudige keuken van Miliband bleek zijn tweede keuken in zijn miljoenenvilla in Noord-Londen. Een functioneel keukentje voor de bereiding van wat simpele snacks. Detail, moet Miliband hebben gedacht. Niet te veel pronken met wat je hebt als leider van de Britse Labour-partij. Imago is alles in de politiek.

In Israël vinden op 17 maart verkiezingen plaats. De Britten gaan op 7 mei naar de stembus.

    • Marije Willems