Poetin overwoog kernwapens te mobiliseren bij Krim-crisis

President Poetin in Sotsji, tijdens zijn ontmoeting met premier Rutte.
President Poetin in Sotsji, tijdens zijn ontmoeting met premier Rutte. Foto ANP / Robin Utrecht

De Russische president Vladimir Poetin heeft een jaar geleden tijdens de crisissituatie op de Krim overwogen om kernwapens in staat van paraatheid te brengen.

Dat zei hij in een documentaire die de Russische staats-tv vandaag uitzond, meldde The Moscow Times. In de film zei Poetin:

“We waren er klaar voor om dat te doen. Het gebied is ons terrein, er leven Russen en zij waren in gevaar. We kunnen ze niet in de steek laten.”

Toch maar niet

Uiteindelijk besloot Rusland de nucleaire wapens niet klaar te zetten, omdat de Krim zich een jaar geleden via een omstreden referendum liet annexeren door de Russen.

Een maand daarvoor ontvluchtte zittend president Viktor Janoekovitsj Oekraïne. Poetin zei dat de Oekraïense president dat mede door de hulp van Rusland heeft kunnen doen.

“Wij hebben hem naar Russisch grondgebied gebracht.”

In de documentaire zei hij ook dat zijn plannen om de Krim te annexeren pas zijn ontstaan na het vertrek van Janoekovitsj.

Poetin vindt dat het Westen zich er niet mee moet bemoeien

Poetin zei dat hij de Verenigde Staten en een aantal Europese landen had gewaarschuwd dat ze zich niet met de situatie moesten bemoeien. De kernwapens in staat van paraatheid brengen moest die waarschuwing kracht bijzetten.

“Ik denk dat daardoor niemand wilde dat het een mondiaal conflict zou worden.”

Hij beschuldigt de VS en Europa ervan mee te hebben geholpen aan het gedwongen vertrek van de pro-Russische Janoekovitsj.