Massale demonstraties tegen Braziliaanse president Rousseff

Demonstranten op de Copacabana in Rio de Janeiro. Foto AFP / Christophe Simon

Ruim een miljoen Brazilianen zijn in verschillende steden de straat op gegaan om te protesteren tegen het beleid van de Braziliaanse president Dilma Rousseff. Dat melden verschillende persbureaus, onder meer Reuters.

Politieke en economische malaise

Hoge belastingen, corruptie en hoge prijzen voor bijvoorbeeld benzine zetten kwaad bloed bij de Brazilianen, zeker nu een groot corruptieschandaal meerdere politici de kop lijkt te kosten.

De regering van Rousseff verliest rap aan populariteit, terwijl de president in oktober vorig jaar nog werd herkozen. De Brazilianen zijn de dupe van de bezuinigingen van de regering: hogere belastingen, gekorte pensioenen, minder sociale zekerheden en een stijging van de prijzen van goederen die de overheid controleert.

In São Paulo alleen al liepen 580.000 mensen mee in een mars en ook in vele andere steden, waaronder Rio de Janeiro, demonstreerden duizenden of tienduizenden mensen tegen de regering. Sommigen roepen Rousseff, president sinds 2011, op om te vertrekken.

Zo zegt een van de vrouwen in de optocht, Maria Angela Gatto:

“Dilma en de Arbeiderspartij moeten weg. Weg met die communistische boeven.”

De demonstraties verliepen rustig. De Brazilianen droegen T-shirts in de kleuren van de nationale vlag - groen, geel en blauw - en droegen bordjes en spandoeken met leuzen.

Honderdduizenden demonstranten in Rio de Janeiro.

Honderdduizenden demonstranten in Rio de Janeiro. Foto AFP / Yasuyoshi Chiba

Waar gaat dat corruptieschandaal over?

Het corruptieschandaal - een van de grootste in de Braziliaanse geschiedenis - draait om het staatsoliebedrijf Petrobras. Daar zou een omkoopaffaire hebben plaatsgevonden onder toeziend oog van mensen die banden hebben met de regering. Het zou onder meer gaan om senator Gleisi Hoffmann, de voormalige stafchef van president Dilma Rousseff. Ook de rol van voormalig energieminister Edison Lobão wordt onderzocht. Rousseff zelf wordt niet verdacht.

Rousseff is de eerste vrouwelijke president van Brazilië.

De Braziliaanse president Dilma Rousseff

De Braziliaanse president Dilma Rousseff. Foto EPA / Marcelo Sayao

    • Carlijn Vis