Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Man opgepakt voor schietpartij Ferguson

In de Verenigde Staten is een man opgepakt die wordt verdacht van het neerschieten van twee agenten in Ferguson drie dagen geleden.

De plek waar Michael Brown in augustus vorig jaar werd doodgeschoten (14 maart 2015).
De plek waar Michael Brown in augustus vorig jaar werd doodgeschoten (14 maart 2015). Foto EPA / Tannen Maury

In de Verenigde Staten is een 20-jarige man opgepakt die wordt verdacht van het neerschieten van twee agenten in Ferguson drie dagen geleden. Dat meldt het St. Louis County Police Department.

Twitter avatar stlcountypd St. Louis County PD An arrest has been made in connection with the shooting of two police officers in #Ferguson. Thank you for your help. #saferstl

De verdachte, Jeffrey Williams, had eerder meegedaan aan de demonstratie. Volgens een politiewoordvoerder heeft Williams toegegeven dat hij heeft geschoten, maar volgens de aanklager is het mogelijk dat zijn schoten niet op de politie waren gericht. Dat wordt nu onderzocht.

Twee agenten gewond

Bij een demonstratie in Ferguson, een voorstad van St. Louis (Missouri), werden donderdag vlak buiten een politiebureau twee agenten neergeschoten. De twee agenten, 41 en 32 jaar oud, raakten gewond in respectievelijk de schouder en het gezicht toen zij demonstranten buiten het politiebureau probeerden tegen te houden. Beiden zijn buiten levensgevaar en mochten het ziekenhuis al snel weer verlaten. De afgelopen dagen was onduidelijk wie de schutter was.

Protest ontstond nadat politiechef opstapte

De menigte verzamelde zich bij het politiebureau naar aanleiding van het bericht dat de chef van het politiekorps in Ferguson, Thomas Jackson, opstapt. Hij treedt terug naar aanleiding van een federaal onderzoeksrapport over raciale vooringenomenheid bij het politiekorps.

In opspraak

Jackson en het politiekorps kwamen in opspraak nadat de blanke agent Darren Wilson in augustus vorig jaar de ongewapende zwarte tiener Michael Brown doodschoot. Het Amerikaanse ministerie van Justitie stelde na dat incident een onderzoek in. Uit dat rapport bleek dat agenten in Ferguson stelselmatig stereotyperen en raciaal vooringenomen zijn. In de onderzochte periode was 93 procent van de arrestanten zwart en is buitensporig geweld gebruikt bij arrestaties.

In totaal zijn nu twee agenten, een rechter, een rechtbankmedewerker, de politiechef en een gemeentesecretaris weggestuurd of opgestapt.