Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

‘Landelijk platform vuurwapens stilzwijgend opgeheven’

Een airsoft gun, een replica van de Walther 99, het handwapen van de politie.
Een airsoft gun, een replica van de Walther 99, het handwapen van de politie. Foto ANP / Lex van Lieshout

Het Landelijk Platform Vuurwapens (LPV), het samenwerkingsverband van politie, justitie, douane en inlichtingendiensten dat de illegale wapenhandel moest bestrijden, is eind januari opgeheven. Dat blijkt uit onderzoek van het tv-programma Brandpunt Reporter dat vanavond wordt uitgezonden.

Het besluit het samenwerkingsverband na vijftien jaar te stoppen, is genomen onder verantwoordelijkheid van inmiddels oud-minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie), aldus Brandpunt. De Tweede Kamer zou niet geïnformeerd zijn over de opheffing. Juist de laatste tijd groeit volgens Brandpunt Reporter de bezorgdheid over het toenemend gebruik van zware automatische wapens bij terreuracties, zoals de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo in Parijs, en bij afrekeningen in het criminele milieu.

Na vragen van Brandpunt Reporter over de opheffing zegt een woordvoerder van de Nationale Politie eerst dat “de taak van het platform erop zit”. Maar later komt de politie met de reactie:

“De portefeuillehouder zal het voorstel doen aan de korpsleiding om wederom een platform in werking te brengen. In dit platform zullen wederom de relevante partners deelnemen uit binnen- en buitenland omdat de aanpak van de illegale wapenhandel zo’n sterk internationaal karakter heeft.”

Volgens Brandpunt reageerde het ministerie van Veiligheid en Justitie niet op vragen.

‘Onvoldoende aandacht voor probleem’

Burgemeester Van der Laan van Amsterdam zei recent dat het steeds makkelijker wordt om aan automatische vuurwapens te komen en dat dat komt door het verdwijnen van grenscontroles binnen Europa. Hij zei dat naar aanleiding van een reeks schietincidenten in Amsterdam.

In een brief aan de Kamer gaf Opstelten begin dit jaar aan dat de aanpak van illegale wapenhandel zijn “volle aandacht” heeft. Volgens hem komen de problemen mede voort uit “onvoldoende harmonisering van wetgeving” en te weinig aandacht vanuit de diverse landen voor het probleem. Opstelten schrijft dat hij “een beleidsmatige werkgroep” wil opzetten voor de aanpak van handel in illegale vuurwapens, naast de bestaande werkgroepen.