Dit is een artikel uit het NRC-archief

Oorlog

Kerry wil met Assad praten

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry EPA / Khaled Elfiqi

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry is bereid in gesprek te gaan met de Syrische president Bashar al-Assad. Dat heeft Kerry gezegd in een interview met CBS News. Hij zegt te willen praten over het beëindigen van het geweld in het door strijd verscheurde land.

Kerry zei dat de Verenigde Staten er bij Assad op aandringen om te praten over een mogelijke machtsoverdracht om het conflict tot een einde te brengen. Volgens hem moet er gepraat worden omdat er “geen militaire oplossing is, alleen een politieke”. Kerry:

“Uiteindelijk zullen we moeten onderhandelen. We proberen hem nu zover te krijgen om dat te komen doen. Mogelijk moeten we op verschillende wijzen druk uitoefenen voordat hij hiertoe overgaat.”

De minister wijdde niet uit over wat die druk zou kunnen inhouden. De Syrische staatsmedia hebben nog niet op de uitlatingen gereageerd. Vandaag is het precies vier jaar geleden dat in verschillende Syrische steden de eerste protesten tegen Assad uitbraken, die later uitmondden in het huidige conflict. Bij die strijd zijn al meer dan 220.000 mensen om het leven gekomen.