Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

IJslanders protesteren tegen regering. Volk wil wel bij EU

Demonstranten met een vlag van IJsland en een vlag van de EU.
Demonstranten met een vlag van IJsland en een vlag van de EU. Foto EPA / Anton Brink

In IJsland demonstreerden zo´n 8000 mensen tegen het besluit van de IJslandse regering om voorlopig niet toe te treden tot de Europese Unie. Dat meldt persbureau Reuters.

De groep demonstranten vormt ongeveer 2,5 procent van de IJslandse bevolking (325.000 inwoners). De demonstratie vond plaats in de hoofdstad Reykjavik op een plein in het centrum.

Aanval op de democratie

Demonstranten vinden dat de regering, die het besluit afgelopen donderdag aankondigde, voorbijgaat aan de wil van het volk. Het merendeel van de IJslanders zou juist wel bij de EU willen horen.

Daarbij wordt de regering verweten dat zij geen verantwoording heeft afgelegd aan het parlement en dat wordt gezien als een aanval op de democratie. De demonstratie van vandaag is de grootste sinds de Icesave-bankencrisis in 2008. Het land ging toen bijna failliet. Door de crisis raakten meer IJslanders voorstander van toetreding tot de EU.

Liever met elk land apart

In 2009 diende IJsland een toetredingsverzoek in, nadat de economie van het land was ingestort. Het land heeft nu meer vertrouwen in handelsakkoorden met afzonderlijke landen.