Echte advocaten zijn te saai voor Suits

In hoeverre kloppen series? NRC kijkt er met kenners naar. Vandaag: Suits met een echte advocaat.

Advocaat Jasper de Bok van kantoor DLA Piper op de Amsterdamse Zuidas kijkt naar advocatenserie Suits. Niet in een pak, maar in een bordeauxrode hoodie op een spijkerbroek: “Het is vrijdagmiddag en ik heb toch geen cliëntafspraken.”

De Bok: “Qua ervaringsjaren ben ik de Mike Ross van dit kantoor, de jongste bediende, dus ik draag geen pakken van tweeduizend euro. Die zie je sowieso niet hier. De meesten dragen onopvallend donkerblauw. Sommigen doen het wat gewaagder, bijvoorbeeld bruin met een ruitje.”

Ja, De Bok heeft wel een kleermaker: “De jongeren hier hebben allemaal maatpakken van goedkopere kleermakers. Dat is ongeveer even duur als de instaplijn van een merk.”

Mes tussen de tanden

In de eerste scène van de aflevering ‘War’ zien we een feestje op het Amerikaanse advocatenkantoor, waarin de partners elkaar proberen pootje te lichten in een fusiestrijd. Hoofdpersoon Harvey geeft een collega zelfs drie dagvaardingen. De Bok: “In deze serie hebben ze continu ruzie met elkaar. Iedereen loopt rond met het mes tussen de tanden.”

“Ze zijn meer met elkaar bezig dan met de cliënten. Er zal bij ons op kantoor ook heus wel eens strijd zijn, maar het draait juist om samenwerken in een team. Ik mis in deze serie het plezier om samen iets te bedenken. Harvey draait zijn eigen winkel en trekt zich niets aan van zijn maatschap.”

In de serie zit één sterke vrouw: founding partner Jessica. De andere vrouwen zijn ondergeschikten, ze laten zich drijven door liefde en zijn dienstbaar aan de mannen in pak. Is de advocatuur zo’n mannenwereld? De Bok: “Nee. Volgens mij zijn vrouwen momenteel in de meerderheid. In iedere functiegroep is het in ieder geval in balans.”

De alwetende playboy

Mike en zijn geliefde, stagiaire Rachel, lopen door een kantoor vol wetboeken. Hij heeft een dik Brits wetboek. De Bok: “Je ziet ze nooit in die boeken kijken. Je ziet ze überhaupt nooit werken. Hoofdpersoon Harvey hoeft niets op te zoeken want de alwetende playboy kent alle wetboeken uit zijn hoofd.”

Dat is iets anders wat hem opvalt in de serie: terwijl in de echte advocatuur iedereen zijn eigen specialisme heeft, pakt Harvey een breed pakket van zaken aan. “Van fusies en overnames, naar aansprakelijkheid en strafrecht; Harvey is de supergeneralist die alles kan.” De Bok snapt het wel: “Voor zo’n serie heb je iedere aflevering een ander soort zaak nodig. Als Harvey alleen maar fusies zou doen, zou het snel saai worden.”

Foto Usanetwork

Foto Usanetwork

Harvey ontvangt in zijn luxueuze kantoor. Staand. In de serie staat iedereen. Of ze lopen. Ook allemaal om het aantrekkelijker te maken. Vandaar ook de luxueuze uitstraling. De Bok “Het is bij ons allemaal een stuk zakelijker; nuchter en ingetogen. Die poenerigheid van Suits zou niet geaccepteerd worden door onze klanten. We hebben geen zithoek met leren banken waar je whiskey kan drinken. En we hebben het lang niet zo achter de ellebogen. De echte advocatuur is niet sappig genoeg voor een tv-serie.”

Drie scenes met extra commentaar van De Bok:

    • Wilfred Takken