Dolce & Gabbana ‘geen fan van IVF’. Elton John woedend. Ricky Martin ook

Er is een ruzie gaande tussen de Britse zanger Elton John en mode-ontwerpers Domenico Dolce en Stefano Gabbana. Het gaat over IVF. En Ricky Martin heeft zich er ook in gemengd.

De Britse zanger Elton John tijdens een concert in Polen. Foto EPA - Jacek Bednarczyk

Er is een digitale ruzie gaande tussen de Britse zanger Elton John en mode-ontwerpers Domenico Dolce en Stefano Gabbana. John is beledigd omdat Dolce en Gabbana zich in een interview met een Italiaans tijdschrift kritisch hebben uitgelaten over IVF. Eerder liet het duo ook al weten geen fan te zijn van homohuwelijken. Nu is John er klaar mee.

Waar gaat het over?

In een interview met de Italiaanse Panorama zei Dolce:

“Bij je geboorte heb je een vader en een moeder. Ten minste, zo hoort het, daarom ben ik geen voorstander van chemische kinderen, synthetische baby’s en baarmoeders die ‘te huur’ zijn.”

Wraak

John is getrouwd met David Furnish en samen hebben zij, met dank aan IVF, twee kinderen. De opmerkingen van Dolce en Gabbana schieten bij John in het verkeerde keelgat; hij onderneemt actie. Op Instagram plaatst John een foto van het designersduo met zwarte voile voor hun gezicht en schrijft daarbij de tekst:

“Hoe durven jullie mijn twee prachtige kinderen ‘synthetisch’ te noemen? Schaam je voor je veroordelende opmerkingen over IVF… Jullie gedachten zijn niet van deze tijd, net als jullie mode. Ik zal nooit meer Dolce & Gabbana dragen. #BoycottDolceGabbana.”

Ook zanger Ricky Martin mengt zich in de discussie. Martin heeft twee kinderen, dankzij een draagmoeder. Op Twitter zegt hij:

Zelf ook homo

Dolce en Gabbana, die vroeger een relatie hadden maar nu alleen nog maar zakelijk partners zijn, reageerden vandaag onder de groeiende druk van sociale media met een verklaring. Daarin zeggen zij dat ze refereerden aan hun eigen situatie en dat het niet hun bedoeling was om te oordelen over anderen.

Gabbana zegt in de verklaring:

“Wij geloven in democratie en wij denken dat vrijheid van meningsuiting daarbij hoort. In het interview spraken we over de manier waarop wij de wereld zien, maar het was niet onze intentie om de keuzes van anderen te veroordelen. We geloven in vrijheid en liefde.”

Moederschap als thema van de modeshow

Op 1 maart was ‘Moederschap’ het thema van de modeshow van het merk Dolce & Gabbana. De show “Viva la mamma” was een eerbetoon van het duo aan moeders wereldwijd. Ze lieten toen een hoogzwanger model en modellen met baby’s en kinderen op de catwalk lopen.

‘Traditionele gezinnen’ waren ook het thema bij de presentatie van de mannencollectie. Op de catwalk liepen grootmoeders met hun kleinzoons.

    • Carlijn Vis