In beeld

De indrukwekkendste foto’s van de afgelopen week

De fotoredactie van NRC selecteert wekelijks de indrukwekkendste, mooiste en beste foto's uit de duizenden foto's die op onze redactie binnenkomen. Deze week onder meer een aaibaar reptiel, onveranderde puinhopen in Gaza, een spectaculaire juwelenroof en een zwoele poster die stof deed opwaaien in Italië.
Irak, maart. Iraakse strijders van de Popular Mobilisation units die door de regering zijn ingesteld doen mee aan een militaire operatie om Tikrit te heroveren op IS.
AFP / Ahmad Al-Rubaye
In Letpadan, Myanmar, trad de oproerpolitie hard op tegen protesterende studenten. Het land heeft na de jarenlange dictatuur moeite om te gaan met demonstrerende burgers. De studenten eisen dat een nieuwe onderwijswet wordt aangepast aan hun wensen.
AP / Gemunu Amarasinghe
Sint Petersburg, Rusland, 10 maart. De 3D-installatie "Battle of Berlin. The Feat of the Standart-bearers" beeldt de bestorming van Berlijn aan het eind van WOII door het Sovjetleger uit.
AFP / Olga Maltseva
Marienberg, Duitsland, 10 maart. Een Bundeswehrsoldaat zet het 371e bataljon op de foto tijdens een media-dag op de kazerne. Het 371e bataljon maakt deel uit van de NATO Response Force (NRF) en de Very High Readiness Joint Task Force (VJTF).
REUTERS / Fabrizio Bensch
Kaili, provincie Guizhou, China, 10 maart. Mensen dansen en bespelen de Lusheng, een soort bamboefluit tijdens het traditionele Lusheng Festival.
REUTERS / Stringer
Lissabon, Portugal, 10 maart. Een visser in de mist op de oever van de Tagus.
AP / Francisco Seco
Gaza, Palestina, 10 maart. Een Palestijns meisje wacht op een koffer op haar ouders. Haar ouders wachten al twee dagen op het reisdocument waarmee ze naar Egypte kunnen reizen bij grensovergang Rafah. Rafah is de enige grote oversteekplaats tussen het verarmde Gaza, waar 1,8 miljoen Palestijnen wonen, en de buitenwereld. Na aanslagen door islamitische militanten sloot Israël de overgang in oktober 2014, slechts om humanitaire redenen wordt de grens af en toe geopend.
REUTERS / Ibraheem Abu Mustafa
Gaza, Palestina, 11 maart, Een jonge straatverkoper zit tussen de puinhopen. Qatar is op 11 maart gestart met een project om 1.000 huizen in Gaza te bouwen voor Palestijnen die in de zomeroorlog van 2014 tussen Hamas en Israël werden verwoest.
AFP / Mohammed Abed
Tokio, Japan, 11 maart. De Japanse premier Shinzo Abe buigt voor keizer Akihito en keizerin Michiko tijdens de nationale herdenkingsdienst voor de slachtoffers van de aardbeving en tsunami in Tokio van 11 maart 2011. Bijna 20.000 mensen kwamen toen om en in de kerncentrale van Fukushima Daiichi ontstond een meltdown plaats door de beving.
REUTERS / Toru Hanai
10 maart. De Solar Impulse 2 vliegt over Muscat, de hoofdstad van Oman, met als bestemming Ahmedabad in India. Het vliegtuig wordt uitsluitend aangedreven door zonne-energie en moet het eerste vliegtuig worden dat puur op zonnekracht rond de wereld vliegt. Dit tweede deel van de reis over de Arabische Zee moet 16 uur duren en beslaat 1.465 kilometer.
AFP / Solar Impulse / Jean Revillard
Krasnoyarsk, Siberie, Rusland. 11 maart. Onder het toeziend oog van fitness coach Oksana Kabochko gieten kinderen van een kinderdagverblijf ijskoud water over zichzelf heen. Het fitnessprogramma bestaat verder uit sporttraining en saunabezoek. Voordat de kinderen zichzelf buiten begieten met het water worden ze getraind en medisch getest. De leiding van het kinderdagverblijf gelooft dat het gezond is en dat de kinderen er fit door worden.
REUTERS / Ilya Naymushin
Quenne, Frankrijk, 11 maart. de uitgebrande zwaarbeveiligde bestelwagens, die werden gekaapt en waaruit voor ongeveer 9 miljoen euro aan sieraden werden geroofd. De daders zijn niet gevonden.
AFP / Jeff Pachoud
Napels, Italië, 11 maart. Met de schaars geklede 'non' op dit enorme billboard veroorzaakte modewinkelketen Rosso di Sera heel strategisch een relletje vanwege het naderende bezoek van Paus Franciscus aan de zuidelijke havenstad.
REUTERS / Ciro De Luca
München, Duitsland, 11 maart. Bayern Munich's Franck Ribery viert zijn goal tegen Shakhtar Donetsk tijdens de Champions League Round of 16.
REUTERS / Michael Dalder
Beijing, China, 12 maart. Een arbeider fotografeert een muurschildering in de Great Hall tijdens het jaarlijkse National People's Congress; het nationale volkscongres.
AP / Mark Schiefelbein
Gyeryon, Zuid-Korea, 12 maart. Op het militaire hoofdkwartier staan 6,478 nieuw aangestelde officieren van het leger, de marine, luchtmacht en marinekorps opgesteld.
REUTERS / Kim Hong-Ji
Deze foto werd op 12 februari jl. genomen van de ouders van Muhammad Musallam, een Israëlische Arabier die door IS in Syrië werd vastgehouden. Op 10 maart verschenen videobeelden waarin Musallam door een kind door zijn hoofd werd geschoten omdat hij een Mossad-spion zou zijn. Persbureau Reuters kon niet vaststellen of de videobeelden authentiek zijn en ook Israëlische veiligheidsambtenaren kon dit ook niet bevestigen.
REUTERS / Ammar Awad
Beit Hanun, Gaza, Palestina, 13 maart. Palestijnse jongeren trainen hun 'Parkour' - loopoefeningen op straat - met op de achtergrond een kunstwerk van de Britse straatkunstenaar Banksy: een Israëlische wachttoren waaraan kinderen schommelen.
AFP / Mohammed Abed
Melbourne, Australië, 13 maart. Nederlandse Formule 1- coureur Max Verstappen van team Scuderia Toro Rosso tijdens een trainingssessie op het Albert Park circuit voor de Australische Formule 1 Grand Prix die op 15 maart plaatsvindt.
EPA / Diego Azubel
<b>Foto van de week:</b> Een goede fotograaf kan het verschil maken. Zoveel verschil dat de gifgroene baby hagedis op deze foto een knuffelgehalte krijgt waar menig harig dier jaloers op zou zijn. Die oogopslag, het uiteinde van het staartje liefdevol rond de vinger gekruld, ook een beetje bang, laat me niet vallen. Wat jammer nu dat de naam van de fotograaf onbekend is. Hij of zij die zoveel verschil maakte, alleen door geduldig te kijken. (Nicole Robbers, fotoredactie NRC)
EPA / Taronga Zoo