Chinese regering vermindert economische groei

Premier Li Keqiang tijdens zijn jaarlijkse persconferentie
Premier Li Keqiang tijdens zijn jaarlijkse persconferentie Foto EPA / How Hwee Young

De Chinese regering stelt de officiële economische groei bij naar 7 procent, een half procent minder dan het jaar ervoor. Dat heeft premier Li Keqiang vandaag gezegd op zijn jaarlijkse persconferentie. Hij zei dat de regering serieus werk maakt van hervormingen die de bemoeienis van de Chinese overheid met de economie moet terugdringen.

Dat meldt persbureau AP. Li erkende dat deze terugtrekkende beweging de “gevestigde belangen” kan schaden van partijen die juist gebaat zijn bij veel overheidsregulering. De hervormingen zijn volgens de regeringsleider echter van groot belang:

“Dit lijkt qua omvang niet op nagels knippen, maar veeleer op een mes in het eigen vlees zetten. Maar hoe pijnlijk dit ook moge zijn, wij zijn vastbesloten om door te gaan tot onze taak erop zit.”

Minder regels

De premier wil dat nieuwe bedrijven voortaan met minder bureaucratische rompslomp en officiële vergunningen te maken krijgen. Volgens de premier heeft een eerdere versoepeling van de registratieprocedure al geleid tot een verdubbeling van het aantal nieuwe opgezette bedrijven.

Ondanks deze verminderde overheidsbemoeienis beloofde Li wel dat Beijing blijft zorgen voor voldoende werkgelegenheid. Ook gaat de regering door met de strijd tegen corruptie en met het terugdringen van de milieuvervuiling.

De economie van China is de op een na grootste ter wereld, na die van de Verenigde Staten. Desondanks leven volgens de Wereldbank nog 200 miljoen burgers onder de armoedegrens en hebben zeker tachtig landen een hoger bruto binnenlands product per hoofd van de bevolking dan China.

De Chinese premier geeft slechts één keer per jaar een persconferentie. Hij doet dat op het jaarlijkse Nationale Volkscongres, dat vandaag ten einde kwam.

Lees ook in NRC Handelsblad: Xi en Li gaan de Chinese ‘tijgers’ nog uit de weg (€)