‘Alles verwoest rond hoofdstad Vanuatu’ - noodtoestand van kracht

Rond Port Vila, de hoofdstad van de eilandengroep Vanuatu, is “alles verwoest”. Dat zegt Alice Clements van VN-kinderfonds Unicef vanochtend. De cycloon Pam heeft een ravage aangericht op de eilandengroep in de Grote Oceaan.

De cycloon Pam heeft een ravage aangericht op de eilandengroep Vanuatu in de Grote Oceaan. Foto EPA / Graham Crumb

Rond Port Vila, de hoofdstad van de eilandengroep Vanuatu, is “alles verwoest”. Dat zegt Alice Clements van VN-kinderfonds Unicef vanochtend. De cycloon Pam heeft een ravage aangericht op de eilandengroep in de Grote Oceaan.

Het dodental staat officieel op 8, maar er zijn vrijwel zeker meer slachtoffers. De regering van Vanuatu heeft inmiddels de noodtoestand uitgeroepen.

Ingestorte huizen, verwoeste bruggen, omgewaaide bomen, loshangende elektriciteitskabels. De materiële schade op het eiland is enorm. Hulporganisatie Oxfam spreekt van “waarschijnlijk een van de grootste natuurrampen in de Pacific ooit”. Volgens de president van Vanuatu zijn de meeste inwoners dakloos, omdat hele dorpen zijn weggevaagd.

De luchthaven van hoofdstad Port Vila is nog altijd dicht, maar gaat waarschijnlijk vandaag gedeeltelijk open, zodat de eerste vliegtuigen met noodhulp kunnen landen.

Op Vanuatu wonen in totaal 267.000 mensen verspreid over 65 eilanden. De VN sturen speciale ‘rapid response units’ naar de eilanden om hulp te bieden. Ook Australië en Nieuw-Zeeland hebben hulp beloofd.

    • Marije Willems