In 40 dagen de namen van 100.000 Syrische slachtoffers twitteren

Vier jaar geleden begon in Syrië de opstand tegen president Bashar Assad. De bloederige burgeroorlog kostte tot nu toe aan ruim 220.000 mannen, vrouwen en kinderen het leven. Om dat niet te vergeten, worden de namen van 100.000 slachtoffers getwitterd. Daar hebben de actievoerders veertig dagen voor nodig.

Op het hoofdkantoor van de V.N. in New York is nu een expositie te zien over het geweld in Syrië. Uit het aanbod van zo'n 55.000 beelden van oorlogsfotograaf 'Caesar' zijn dertig foto's geselecteerd. Bij de expositie hangt een waarschuwing omdat de beelden schokkend zijn.
Op het hoofdkantoor van de V.N. in New York is nu een expositie te zien over het geweld in Syrië. Uit het aanbod van zo'n 55.000 beelden van oorlogsfotograaf 'Caesar' zijn dertig foto's geselecteerd. Bij de expositie hangt een waarschuwing omdat de beelden schokkend zijn. Foto: Reuters / Lucas Jackson

Vier jaar geleden begon in Syrië de opstand tegen president Bashar al-Assad; op 15 maart 2011 gingen burgers de straat op om te protesteren tegen de regering. De bloederige burgeroorlog kostte tot nu toe aan ruim 220.000 mannen, vrouwen en kinderen het leven.

Hun dood raakt op internationaal niveau ondergesneeuwd door alle aandacht voor Islamitische Staat, vindt een groepje Syriërs. Ze noemen de aandacht van politiek en media voor IS bijna obsessief, terwijl het Syrische regime ondertussen burgerdoelwitten blijft bombarderen en gevangenen martelt.

100.000 doden herdenken in 40 dagen

Gewapend met een lange lijst met namen van overledenen komt een groep Syriërs nu in actie. Om de doden te herdenken, maar ook om aandacht te trekken voor het lot van “de gewone mens in Syrië”. Onder de naam How Many More? twitteren zij in veertig dagen de namen van 100.000 slachtoffers.

Twitter avatar HowManySyrians How Many More? Zahouri Al-Zaliq, a man from Homs, shot to death on 3/24/2012… How many more?
Twitter avatar HowManySyrians How Many More? Zakariya Jassem Al-Ali, a man from Idlib, shot to death on 3/24/2012… How many more?
Twitter avatar HowManySyrians How Many More? Khadeeja Jumaa Al-Saeed, a young girl from Idlib, shot to death on 3/24/2012… How many more?

Doel van de campagne

Lina Sergie Attar, een van de initiatiefnemers, zegt:

“Het duurt 3 seconden om te zeggen dat meer dan 200.000 mensen omkwamen in Syrië, maar we zullen veertig dagen nodig hebben om van de helft daarvan de naam te twitteren.”

Het motto van het Twitteraccount @HowManySyrians, van waaruit de berichten worden verstuurd, is:

“We will never forget the dead. We will never give up fighting for the living.”

Deze week bivakkeerden een aantal actievoerders in Washington voor het Witte Huis en zij lazen de namen van zo’n 85.000 slachtoffers hardop voor. Daar deden ze vijf dagen over.

Op de eerste dag, afgelopen woensdag, lazen ze de namen voor van 1000 slachtoffers van IS, gevolgd door 13.000 doden door het regime van Assad. Op donderdag de namen van duizenden die werden gemarteld door het regime en op vrijdag betuigden de actievoerders hun medeleven aan de 18.000 kinderen die omkwamen.

Ook veel journalisten kwamen om

In de oorlog kwamen ook 81 journalisten om. Het Committee to Protect Journalists houdt sinds 1992 bij hoeveel journalisten omkomen in oorlogen en met dit aantal staat Syrië nu op de tweede plaats, achter Irak, uiteraard een dubieuze eer.

Gearresteerd en “verdwenen”

Sinds het begin van de burgeroorlog zijn meer dan 200.000 mensen gearresteerd door het Syrische leger en de politie. Ook zijn zo’n 20.000 mensen meegenomen en “verdwenen”. Vandaag is het dus precies vier jaar geleden dat demonstraties uitbraken tegen president Assad. De protesten mondden uit in een bloedig conflict dat sindsdien meer dan 220.000 levens heeft geëist.

Lees ook het artikel in NRC Handelsblad: ‘Op bezoek bij ‘intelligente duivel’ Assad‘ (€).