Zilver voor Sjinkie Knegt op 1.500 meter WK shorttrack

Foto EPA/ Maxim Sjipenkov

Wint hij weer een keer van aartsrivaal Viktor An, de in Zuid-Korea geboren Rus, legt hij het af tegen een andere Rus. Sjinkie Knegt moest vandaag op de 1.500 meter tijdens het WK shorttrack in Moskou Semen Elistratov nipt voor zich dulden, maar hij pakte wel zilver. Niet dat zo gewilde goud, maar een knappe prestatie.

De Canadees Charles Hamelin werd derde. Daan Breeuwsma stond verrassend ook in de grote finale op de middellange afstand. Hij eindigde daarin als zesde en laatste. De medaille voor Knegt was de eerste voor Nederland dit wereldkampioenschap.

Europees kampioen

Knegt is de huidig Europees kampioen shorttrack. Hij won in januari in Dordrecht het klassement. Eerder was hij al Europees kampioen in 2012. Tijdens het vorige WK, in Montreal vorig jaar, pakte hij een zilveren medaille op de 1.000 meter en won hij met de Nederlandse mannenploeg de aflossing. Tijdens de Olympische Winterspelen van Sotsji haalde Knegt brons op de 1.000 meter.

Vierde op 500 meter

In zijn tweede finale van de dag, op de 500 meter, kwam Knegt niet verder dan een vierde plek. Hij staat daardoor op een derde plek in het klassement over alle tot nu toe gereden afstanden. Degene die het klassementen over alle afstanden wint, is de algehele wereldkampioen.

Lees ook in NRC: een profiel van Knegt uit 2011. (€)

    • Frank Huiskamp