Sjinkie Knegt overtuigend naar halve finales 1500 m

Europees kampioen Sjinkie Knegt is sterk begonnen aan de WK shorttrack in Moskou. Hij plaatste zich vrijdag overtuigend voor de halve finales van de 1500 meter. De Fries won met overmacht zijn serie, voor de Canadese drievoudig olympisch kampioen Charles Hamelin.

Daan Breeuwsma en Freek van der Wart drongen ook door tot de halve finales. Breeuwsma profiteerde van een straf voor de Canadees Patrick Duffy. Van der Wart werd derde, maar plaatste zich op basis van zijn tijd.

Rianne de Vries vierde haar debuut op een WK met een plek in de halve eindstrijd van de 1500 meter. De Friezin mocht door als nummer drie van haar heat op basis van haar tijd. Lara van Ruijven en Yara van Kerkhof redden het niet op deze eerste afstand.

Knegt toonde zijn vorm ook op de 500 en de 1000 meter. Hij werkte zich moeiteloos door de series heen en schaatst later dit WK in de kwartfinales van beide afstanden. Knegt is ook de leider in het overallklassement. Breeuwsma volgde zijn voorbeeld.

De vrouwen deden het minder goed op de kortste afstand. Geen enkele rijdster bereikte de kwartfinales van de 500 meter. Op de 1000 meter herstelde de vrouwen van bondscoach Jeroen Otter zich. Van Ruijven en Van Kerkhof bereikten de kwartfinales. (ANP)