Winnend Vitesse zoekt naar zijn roots

Vitesse heeft weer oog voor het dna. Coach Peter Bosz blijft nog een seizoen aan, tekenend voor de relatieve rust?

Marko Vejinovic wordt bedolven onder zijn medespelers van Vitesse nadat hij de thuisploeg tegen AZ op 2-1 heeft gebracht. Foto ANP

Een zwartgele stoet van zo’n 160 mannen sjokt langs de randen van het veld in het Gelredome. Beetje ongemakkelijk zwaaiend ontvangen de oude helden van Vitesse in de rust een lauw applausje bij hun ereronde. Vitesse-sjaal om de nek, de een wat grijzer, de ander kalend of een beginnend buikje. Enkele namen? Nicky Hofs, Marc van Hintum, Matthew Amoah, Glenn Helder, Louis Laros.

De driejaarlijkse reünie voor clubcoryfeeën – voormalige spelers, trainers en bestuurders. Achteraf een goede timing, rond de wat gelukkig gewonnen thuiswedstrijd tegen AZ (3-1). Door de zege rukt Vitesse voorlopig op naar de vijfde plaats, in afwachting van wat de concurrentie dit weekend doet.

Volle tribunes (23.381 toeschouwers) onder het gesloten dak van de Gelredome, dat zie je niet vaak in Arnhem. De ticketprijs was fors verlaagd naar 9 euro, vanwege de reünie. „Om zoveel mogelijk supporters de kans te bieden hun helden te zien”, meldde Vitesse. Wat ook helpt bij het hoge toeschouwersaantal is dat de ploeg in de tweede seizoenshelft op dreef is geraakt.

De Theo Bos Tribune danst en deint na het eindsignaal. De club sluipt stiekem naar de subtop. Met de zege tegen AZ erbij is Vitesse acht duels op rij ongeslagen in de eredivisie: zeven zeges en één gelijkspel. De mooie reeks werd begin februari ingezet met een thuiszege op Ajax.

De verklaring voor dit plotseling succes? Die is niet spectaculair, zegt Vitesse-coach Peter Bosz op de persconferentie. „We schieten de ballen er nu wel in.” Zijn ploeg is niet veel beter gaan voetballen, zegt hij. Op karakter en vechtlust werd AZ verslagen. „Ze hebben geleerd wedstrijden te winnen. We hebben nu wel dat harde en zakelijke.” Het noodzakelijke gif dat vóór de winterstop nog ontbrak.

Est. 1892

De avond begint vroeg tussen de bossen op het trainingscomplex op Papendal, even buiten Arnhem. Daar worden de reüniegasten ontvangen. Bij binnenkomst krijgt iedere oudgediende een speciale clubsjaal, met de opdruk ‘Est. 1892’. „Dit is pure historie”, zegt een clubwoordvoerder. Na Sparta is Vitesse de één na oudste profclub van Nederland, knikt hij.

Er wordt eindelijk weer een beetje gelachen bij Vitesse. De club was lang een wilde slangenkuil, met aan het hoofd de Georgische eigenaar Merab Jordania. In de nasleep van zijn val in 2013 etterde het lang door in Arnhem. Jordania vocht een oorlogje uit met de nieuwe Vitesse-directeur, Joost de Wit. Kenmerkend voor die periode is het spandoek in het stadion: ‘Welkom bij FC Hollywood a.d. Rijn. Het is hier nooit saai’.

Dieptepunt was de bedreiging vorig jaar. Jordania zou in een telefonisch gesprek met de secretaresse van De Wit vijf keer herhaald hebben dat hij de vingers zou afsnijden van de directeur. De Wit deed aangifte. Een jaar geleden kreeg Jordania een stadionverbod van de club.

Kalme coach

De heisa van afgelopen jaren maakt dit seizoen plaats voor relatieve rust in het Gelredome. Rust met een kalme hoofdcoach die donderdag zijn contract met één jaar verlengde. „Peter speelt een belangrijke en inspirerende rol in de verdere voetbaltechnische ontwikkeling van de club”, zei Mo Allach, technisch directeur van Vitesse. De continuïteit is een verademing vergeleken met de jaren vóór 2013 (komst Bosz) – trainers vertrokken vaak al na een seizoen uit Arnhem.

Ook lager in de organisatie probeert Vitesse continuïteit aan te brengen. De club trok mensen aan die het dna van de club dragen. De afgelopen twee jaar werden diverse oud-spelers teruggehaald. Het is een flink rijtje. Marc van Hintum werd hoofd van de scoutafdeling, clubicoon Theo Janssen is een van zijn scouts. Nicky Hofs, Michael Jansen en Ruud Knol kregen een baan als jeugdtrainer

De langste functietitel heeft Edward Sturing: prestatie- en talentencoördinator bij de jeugdafdeling. De voormalige rechterverdediger en oud-hoofdtrainer komt met zijn kenmerkende stekeltjes aanwandelen bij de reünie op Papendal. Clubmensen in de organisatie, dat ontbrak de afgelopen jaren, zegt hij. Supporters en sponsors klaagden erover. Er werd naar ze geluisterd. De Wit en Allach besloten in navolging van topclubs Ajax, PSV en Feyenoord ook meer mensen met een clubhart binnen te halen.

„Zo moeten we de identiteit van Vitesse voor een langere periode borgen”, zegt Van Hintum, jarenlang linkerverdediger bij Vitesse. „Je merkt dat als je met deze groep mensen bij elkaar bent, er automatische cohesie is. Je kent elkaar, iedereen gaat makkelijk met elkaar om, je loopt even bij elkaar binnen. Een groot voordeel.”

Onderdeel van het nieuwe beleid is ook dat de jeugdopleiding eindelijk weer serieus wordt genomen, vertelt Sturing. „We hebben wel tijd nodig om de opleiding weer naar een hoog niveau te brengen. Dat is ook logisch als je een aantal jaren niets aan hebt gedaan.”

Zaterdagochtend is er nog even tijd voor heldenverering. Dan wordt op Papendal het standbeeld van de in 2013 overleden clubicoon Theo Bos onthuld. De oer-Vitessenaar kan weer trots toekijken op zijn club.

    • Steven Verseput