Zweden wil Assange in Londen ondervragen

De Zweedse openbaar aanklager heeft gisteren aangeboden om Julian Assange, oprichter van de klokkenluiderswebsite Wikileaks, in Londen te ondervragen. Daarmee zou een bijna drie jaar durende patstelling kunnen worden doorbroken. De 43-jarige Australiër wordt door de Zweden verdacht van verkrachting en aanranding, en de Britten wilden hem uitleveren, zodat hij in Stockholm kon worden ondervraagd. Assange vreest echter dat Zweden hem vervolgens uitlevert aan de Verenigde Staten. In de zomer van 2012 vluchtte hij de Ecuadoraanse ambassade in Londen in om uitlevering te vermijden. De bewaking van die ambassade kostte de Britten tot nu toe 14 miljoen euro. Een advocaat van Assange reageerde gisteren verheugd: „Dit is wat we al ruim vier jaar lang eisen.”

    • NRC