‘We willen alleen leuke klanten, geen ellende’

Frans de Groot (51) en Annette Oudejans (37) hebben nooit discussie over wie wat moet doen. „Het leven is te kort om moeilijk te doen.”

Frans: „We zijn heel tevreden over onze balans tussen werk en privé. Ik geef het een 9.” Foto David Galjaard

Nooit discussie

Frans: „Thuis doen we alles samen, zoals koken en de was, en op het werk ook.”

Annette: „Dat maakt de combinatie van werk en privé makkelijker. Ik had eerder best een vrije baan in het basisonderwijs, maar Frans’ bedrijf is de laatste tijd zo gegroeid dat ik die baan heb opgegeven. Ik doe nu de marketing van Bits in Business. Die overstap was niet heel groot, omdat ik eerder de marketing en pr deed voor Nederlandse speelfilms. Maar werken in ons eigen bedrijf is nog veel vrijer dan het onderwijs. Ik kan nu letterlijk bepalen welke dagen en uren ik werk.”

Frans: „We hebben nooit discussie over wie wat moet doen. We plannen goed en hebben dus nooit stress. Daar heb ik als ondernemer wel genoeg van gehad door alle regelgeving.”

Annette: „In mijn vorige relatie heb ik tijdens mijn zwangerschap negen maanden lang discussie gehad over hoeveel ik zou blijven werken, hoeveel opvang er nodig was, dat gaf stress. Dus dat willen we nooit meer.”

Frans: „We willen ook alleen maar leuke klanten, geen ellende.”

Annette: „Jij gaat heel erg voor positiviteit.”

Frans: „Ja, het leven is te kort om moeilijk te doen. Werken is bij ons geen kwestie van uren maken, maar van zo prettig mogelijk je dingen doen en daarmee inkomen verdienen. Het gaat om het eindresultaat en de één bereikt dat in vijf uur en de ander doet er veertig uur over. Ik heb bijvoorbeeld de avonden en de weekends vrij.”

Annette: „Maar jij werkt wel heel efficiënt.”

Frans: „Dat is ook het concept van mijn bedrijf. BITSing is een methode die je leert wat je moet doen om je doelen te bereiken. Ik heb die methode twintig jaar geleden ontwikkeld. Het leert je om de juiste keuzes te maken, privé en zakelijk. Ik vergelijk het altijd met potloden met scherpe punten: als je de goede mensen en middelen in je leven kiest, werkt alles veel soepeler en heb je meer lol in je leven.”

Liever tijd dan geld

Frans: „We zijn heel tevreden over onze balans tussen werk en privé. Ik geef het een 9. Ik wil altijd doelen bereiken, vandaar die 9 in plaats van een 10.”

Annette: „Ik heb tijd om te sporten, ik zie mijn kind veel en zie zelfs vrienden overdag.”

Frans: „Toen mijn eigen kinderen klein waren, heb ik ook altijd gezorgd dat ik hen veel zag. Ik werkte toen in de reclamewereld en rekende uit hoeveel geld ik nodig had en hoeveel uur ik daarvoor moest werken. Dat kwam uit op twee uur per dag. Maar dan moet je jezelf niet vastzetten in een villa natuurlijk.”

Annette: „Nee, we hebben liever tijd dan geld. Ik heb heel veel gereisd, dan leer je dat het leven niet draait om geld, dat warm water al een luxe is.”

Frans: „En je moet niet te lang stilstaan bij tegenslag. Als je te veel terugkijkt op het verleden, blijf je steken in ellende en kom je niet verder. Leer van problemen.”

Annette: „Frans is erg goed in het zich blijven realiseren dat wat je doet of hebt bijzonder is.”

Frans: „Je leven is een gevolg van je eigen keuzes.”

Annette: „Je kunt zelf kiezen welke emoties tegenslag met zich meebrengt. Alleen kan Frans dat beter dan ik.”

Frans: „Als je het verleden loslaat, heb je twee handen om de toekomst te grijpen. Ik weet waar ik het over heb, want ik ben failliet geweest, heb kanker gehad en ik heb een scheiding meegemaakt. Die ervaringen heb ik meegenomen naar volgende fases in mijn leven.”

‘Ik wil graag 120 worden’

Annette: „We geven geld uit aan reizen. En reizen is bij ons ook echt reizen. Na thuiskomst moeten we eigenlijk weer op vakantie om bij te komen. Vorig jaar zijn we naar Costa Rica geweest, met een gids lopen door de regenwouden.”

Frans: „Met Oud en Nieuw zijn we naar Kaapverdië geweest, gewoon even uitrusten. En binnenkort gaan we met alle kinderen een cruise maken langs steden in Europa. Dus eigenlijk geef ik het leven wel een 9,5.”

Annette: „We geven graag geld uit aan belevingen, zoals theater, film en musea.”

Frans: „En aan de kinderen. Ze moeten leren omgaan met geld. Mijn beide studerende kinderen werken één dag per week in ons bedrijf. Doordat de één Informatie, Communicatie en Media studeert en de ander Commerciële Economie, brengen ze veel kennis in. En wij leren op onze beurt van hen over nieuwe media. En zij leren weer wat ondernemen is. Dat is een betere bijbaan dan vakken vullen.”

Annette: „Maar ze worden niet verwend, hoor.”

Frans: „Ik zou best nóg meer willen reizen, maar we zijn nog gebonden aan schoolvakanties.”

Annette: „En ik zou meer tijd willen hebben voor mijn vrijwilligerswerk bij Parentshouse, een tijdelijk opvanghuis in Amsterdam-IJburg voor gescheiden ouders. Voor hen is het gebrek aan betaalbare woonruimte in Amsterdam een groot probleem. Dankzij Parentshouse kunnen ze in de buurt van hun kinderen blijven.”

Frans: „Ik wil graag 120 worden, het leven is gewoon te kort om alles te doen wat ik nog wil.”

    • Friederike de Raat