VS evacueren uit Afrika tien hulpverleners vanwege ebolagevaar

Een zuster in Liberia geeft een patiënt de ebola-vaccinatie, die nu wordt getest. Foto EPA / Ahmed Jallanzo

Ten minste tien Amerikaanse hulpverleners worden teruggehaald naar de Verenigde Staten omdat zij in het noordwesten van Afrika mogelijk besmet zijn geraakt met ebola. De zorgwerkers zijn allemaal in aanraking gekomen met een andere Amerikaanse hulpverlener die besmet bleek met het virus, zo meldt het Amerikaanse Instituut voor Gezondheid (NIH).

De tien hulpverleners waren allemaal aan het werk in Sierra Leone en worden nu voor drie weken in klinieken opgenomen ter observatie. Geen van hen vertoont op het moment symptomen van een besmetting, zo meldt een woordvoerder aan persbureau Reuters. Gebeurt dat wel, dan worden ze overgevlogen naar een gespecialiseerde kliniek.

Het gezondheidsinstituut onderzoekt bovendien of er nog meer Amerikanen zijn die mogelijk besmet zijn geraakt met het virus, dat tijdens deze uitbraak aan meer dan tienduizend mensen het leven heeft gekost. Gisteren maakte het NIH bekend een Amerikaan te evacueren omdat hij was blootgesteld aan de ziekte. Hij bleek te zijn besmet.

    • Joost Pijpker