Vogelgriep in Barneveld is incident - andere bedrijven niet besmet

Medewerkers van de NVWA ruimen kippen bij een pluimveebedrijf in Barneveld. Foto ANP / Vincent Jannink

Het recente geval van vogelgriep in het Gelderse Barneveld lijkt zich te hebben beperkt tot één bedrijf. Bij 17 andere pluimveebedrijven in de buurt werd het virus niet aangetroffen, zo blijkt vandaag uit onderzoeken van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) en het Centraal Veterinair Instituut (CVI).

De twee instanties gingen de afgelopen dagen alle bedrijven af die in een straal van een kilometer rondom het getroffen bedrijf liggen. Dat onderzoek wordt maandag pas afgerond, maar uit eerste onderzoek is niet gebleken dat het virus zich heeft verspreid. Om een uitbraak te voorkomen is in het gebied een vervoersverbod en een ophokplicht ingesteld.

Die maatregelen werden getroffen nadat in donderdag bij een pluimveebedrijf een milde variant van vogelgriep werd vastgesteld. Omdat de milde variant kan muteren tot een zeer besmettelijke en voor kippen dodelijke variant, werd het besmette bedrijf zo snel mogelijk geruimd. Daarbij zijn ongeveer 30.000 kippen afgemaakt.

Eind vorig jaar werd de omgeving van Barneveld getroffen door een uitbraak van de ernstiger variant van vogelgriep. De Gelderse plaats geldt als het centrum van de pluimvee-industrie in Nederland.

    • Joost Pijpker