Selectie levert geen dokters op bij wie je je hart wilt uitstorten

Ik was blij verrast met de column van Harald Merckelbach ‘wie bluft mag dokter worden’, Wetenschap 28 februari. De decentrale selectie van de studie geneeskunde is een waterhoofd geworden. Het kost zowel de faculteiten als de kandidaten veel geld, tijd en inspanning en levert hoegenaamd niets op. De vroegere loting was hard maar rechtvaardig.

In de geneeskunde hebben we ook minder briljante mensen nodig, die niet overal haantje de voorste zijn (bluf), maar wel een troostend woord hebben voor een zieke patiënt. Ik ben bang dat de huidige selectie de haantjes in onze maatschappij in de kaart speelt terwijl bescheidenheid juist de dokter siert. Ik hoop dat men gaat inzien dat deze selectie niet de dokters gaat voortbrengen bij wie wij ons hart kunnen uitstorten en aan wie wij ons leven toevertrouwen.

huisarts

    • Saskia Nijhoff