Televisiegala Gouden Loeki stopt vanwege bezuinigingen

Foto STER

Het jaarlijkse televisiegala Gouden Loeki keert volgend jaar niet terug op televisie. De verkiezing voor het beste reclamefilmpje blijft bestaan, maar krijgt vanwege bezuinigingen een andere vorm, zo zegt een woordvoerder van de STER tegen persbureau ANP.

In opdracht van de STER gaat een onderzoeksbureau voortaan elk kwartaal aan een publiekspanel vragen wat de beste spot is. Daarvan komt elk kwartaal een top tien uit. Aan het begin van het jaar mag het publiekspanel een definitieve keuze maken uit de veertig genomineerde commercials. Ook de rest van het publiek mag daarna meestemmen op internet.

De uitreiking zelf blijft bestaan. De Gouden Loeki wordt in het vervolg uitgereikt op een reclame-evenement dat niet live op televisie is. “De STER draagt zo een steentje bij aan de bezuinigingen op de publieke omroep en kan de prijsuitreiking toch continueren”, aldus de STER-woordvoerder tegen het ANP.

Gouden Loeki dit jaar naar Buddyhond

De prijs is vernoemd naar Loeki de Leeuw, een pop die van 1972 tot en met 2004 Ster-reclames onderbrak met filmpjes. De eerste Gouden Loeki ging in 1995 naar de KLM-spot ‘Zwanen’. De STER reikte in januari de Gouden Loeki voor de twintigste keer uit aan KNGF Geleidehonden voor de reclame Buddyhond. De winnende reclamespot van dit jaar gaat over een militair met een oorlogstrauma die door zijn geleidehond likkend uit een nachtmerrie wordt gewekt.

Lees op NRC Q: Hoe maak je de beste reclame van Nederland?

    • Pim van den Dool