Sportweekend: scheuren in Melbourne en springen in Brabant

Max Verstappen in zijn Scuderia Toro Rosso in actie op het stratencircuit in Albert Park, Melbourne waar dit weekend de eerste GP van 2015 wordt verreden. ANP-EPA / Srdjan Suki

Het wordt een sportweekend vol snelheid. Formule 1 in Melbourne, springen tegen de klok bij Indoor Brabant en de slotetappes van de eerste serieuze rittenkoers van dit wielerseizoen.

Formule 1 weer op gang, all eyes on Max Verstappen

Toen Jos Verstappen in 1994 de overstap maakte van de Formule 3 naar de allerhoogste klasse in de autosport, maakte hij in Nederland van de obscuriteit Formule 1 een populaire sport. Uit het niets stapte hij in naast de wereldkampioen van dat jaar, Michael Schumacher. Te veel in één keer. Les geleerd?

Niet echt, want zoon Max is dit weekend met zijn 17-jaar de jongste F1-coureur ooit. Nog groener dan Jos was, maar wel geleidelijker ‘gebracht’. Voor zover je daar van kunt spreken met zo’n stormachtig verlopen carrière. Bij Scuderia Torro Rosso rijdt Max in elk geval niet meteen naast de wereldkampioen en zijn de verwachtingen niet heel hoog.

Wel begint de Max-hype al een beetje de Jos-vormen aan te nemen van twintig jaar geleden. De sport kan dat in Nederland ook goed gebruiken. Na minder fraaie avonturen van Christijan Albers, Robert Doornbos en Giedo van der Garde, is het aangenaam een supertalent – want zo wordt Max internationaal toch echt gezien – in de sport te hebben. Mét perspectief op een duurzame toekomst in de F1.

Kijken dus morgen naar de eerste grand prix van 2015 die om 07.00 uur Nederlandse tijd start.

Live via Sport1 en RTL Deutschland, ruime samenvatting om 14.15 uur BBC.

Hele wereldtop verzamelt zich voor Indoor Brabant

De paardensport in Nederland is een flinke industrie aan het worden. De Hollandse school wordt internationaal gezien als een leidend voorbeeld. Paarden fokken kunnen we blijkbaar, en onze ruiters mogen er ook wel zijn. Kijk alleen maar naar de successen op de recente edities van de Zomerspelen.

ANP / Sander Koning

Jeroen Dubbeldam vorige maand met zijn paard Zenith tijdens de Grote prijs van Amsterdam op de 56e editie van Jumping Amsterdam. ANP / Sander Koning

Indoor Brabant is een prima voorbeeld van het aanzien dat Nederland geniet in de paardensport. Van de top 30 springruiters ter wereld, reizen er 24 af naar Den Bosch. Geen slechte score, of: “het beste deelnemersveld voor de internationale springwedstrijden ooit”, aldus Indoor Brabant zelf. Onder hen ’s lands trots Jeroen Dubbeldam, de indrukwekkende wereldkampioen.

Namens Nederland maken verder Maikel van der Vleuten, Jur Vrieling en Gerco Schröder hun opwachting.

De NOS en Eurosport besteden gedurende het weekend aandacht aan het evenement.

Finale Parijs-Nice: klimmen en stoempen

Vandaag wordt er flink geklommen op de voorlaatste dag van de eerste serieuze rittenkoers van het seizoen. Drie bergen van de 1e categorie en nog eens drie van de 2e moeten worden bestegen. Rustig zal het waarschijnlijk niet worden in de finale: aankomst is niet bergop en in de laatste afdaling ligt nog een tussensprint waar extra seconden te pakken zijn voor het eindklassement.

PROFIL

Morgen wordt dan nog een tijdrit van een bescheiden 10 km verreden. De klimgeitjes van een dag eerder zullen hier dus op het grote blad rond moeten stoempen. Helaas is Wilco Kelderman (Lotto-Jumbo) geen favoriet meer. Hij verloor in de koninginnerit eergisteren te veel tijd. Let op Richie Porte die in diezelfde etappe met Sky machtig optrad. Wereldkampioen Michael Kwiatkowski ging ook prima de bergen op en af en won bovendien de proloog wat perspectief biedt voor de tijdrit van morgen.

De ontknoping van Parijs-Nice is via NOS, Sporza en Eurosport te volgen.

En dan dit nog

  • Het WK shorttrack wordt tot en met morgen gehouden in Moskou. Wordt Sjinkie Knegt na Europees kampioen ook de beste van de wereld?
  • Het tennistoernooi van Indian Wells is begonnen; na de vier gand slams het best bezochte toernooi op de kalender.
  • En de Tirreno-Adriatico begint en dat betekent voor Laurens ten Dam de eerste serieuze kilometers. Bauke Mollema doet ook mee terwijl Wout Poels mag knechten voor Chris Froome.
    • Jules Seegers