Opmerkelijk interview Schippers: incidenten VVD ‘geen toeval’

Het is volgens Edith Schippers, minister van Volksgezondheid en lid van het VVD-campagneteam in de aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen van volgende week, “geen toeval” dat er nu incidenten rond de partij naar boven komen. In een interview met De Telegraaf doet ze vandaag enkele opmerkelijke uitspraken over de commotie rond de VVD.

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid, VVD) in de Tweede Kamer. Foto ANP/ Martijn Beekman

Het is volgens Edith Schippers, minister van Volksgezondheid en lid van het VVD-campagneteam in de aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen van volgende week, “geen toeval” dat er nu incidenten rond de partij naar boven komen. In een interview met De Telegraaf doet ze vandaag enkele opmerkelijke uitspraken over de commotie rond de VVD.

Schippers heeft het “vooral over de bonnetjesaffaire” rond de omstreden deal met ex-drugscrimineel Cees H. Die zorgde er vorige week voor dat zowel minister Ivo Opstelten als staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) opstapten. Teeven sloot de miljoenendeal vijftien jaar geleden als officier van justitie, Opstelten had de Tweede Kamer daarover verkeerd geïnformeerd. Volgens Schippers zit er “ergens een kracht achter” waardoor de affaire weer opdook, zo zegt ze in de krant:

“Als een bonnetje van vijftien jaar geleden een week voor de verkiezingen opdoemt, dan is mijn conclusie dat het niet voor niets nú gebeurt. De een zegt: het is de onderwereld. De ander zegt: het zijn krachten bij justitie. Een derde zegt: het zijn krachten uit de advocatuur. Ik kan dat niet beoordelen. Maar er zit ergens een kracht achter.”

Deze “beschuldiging” heeft er in ieder geval voor gezorgd dat D66-Kamerlid Gerard Schouw om opheldering aan de Tweede Kamer heeft gevraagd, zo meldde hij vanochtend op Twitter.

Twitter avatar GerardSchouwD66 Gerard Schouw Schippers kan niet zomaar medewerkers beschuldigen van pootje lichten VVD. #D66 wil dinsdag opheldering van haar in Tweede Kamer.

Meer incidenten

De bonnetjesaffaire was niet de enige kwestie die de afgelopen tijd rond de VVD speelde. Tweede Kamerlid Mark Verheijen stapte op nadat er commotie was ontstaan over zijn declaratiegedrag. Verheijen kwam in opspraak toen uit berichtgeving van NRC Handelsblad bleek dat hij in 2011 en 2012 duizenden euro’s onterecht gedeclareerd heeft. Privé-uitgaven, campagnekosten en kosten als lid van het landelijk bestuur van de VVD bracht hij in strijd met de gedragscode en declaratieregels in rekening bij de provincie.

Daarnaast raakte VVD-fractielid Kathalijne de Kruif uit de gemeente Stichtse Vecht in opspraak vanwege lekken over een burgemeestersbenoeming en verdenking van hennepteelt en witwassen. Ze stapte deze week op. NRC Handelsblad meldde deze week dat het Openbaar Ministerie nog twee VVD’ers van corruptie verdenkt. Het gaat om oud-burgemeester van Haren Rob Bats en Piet Ploeg, oud-wethouder in Stichtse Vecht. Ploeg legde hierop zijn functie als voorzitter van de Stichting Vliegramp MH17, die nabestaanden bijstaat, tijdelijk neer.

“Rotincidenten”, noemt Schippers ze in De Telegraaf:

“Er komen te veel dingen naar boven. Omdat het serieuze zaken zijn, verbinden we er wel gevolgen aan. Er zijn niet voor niets twee bewindspersonen afgetreden. Dus ik vind eigenlijk dat de partij heel goed functioneert, dat we rustig blijven en gefocust op waar het om gaat, namelijk dat we koers moeten houden met het land.”

    • Frank Huiskamp