Musea steken stokje voor de selfiestick

Flitsen mocht al niet. Maar in de National Gallery, het Rijks en het paleis van Versailles zijn selfiesticks voortaan verboden.

De selfiestick werd door Time Magazine nog bekroond tot één van de 25 beste uitvindingen van 2014. Het is een uitschuifbare stok waarop je je telefoon of camera kunt vastmaken, om makkelijk selfies te maken. Maar nu wordt het ding in de ban gedaan – althans door steeds meer kunst- en sportinstellingen.

Inmiddels hebben musea en voetbalstadions in zeven landen al een verbod uitgevaardigd tegen selfiesticks. Woensdag werd bekend dat ook de bezoekers van London’s National Gallery hun fotostok niet langer mogen gebruiken. In het paleis van Versailles bij Parijs is de stick sinds kort eveneens taboe.

Krassen en vechten

De stick lijkt zo onschuldig. Maar dat is hij volgens sommige critici niet. De selfiestick kan schade berokkenen aan kunstwerken. Je kunt er krassen mee maken, voorwerpen mee omstoten. En mensen kunnen elkaar ermee te lijf gaan.

Ook Nederlandse musea zijn geen geen fans van selfiesticks. Bij het Rijksmuseum, het Teylers Museum en het Stedelijk Museum geldt al een verbod op de selfiestick. Het Stedelijk Museum verbood de stok al bij de introductie. Het Rijksmuseum wilde eerste even kijken hoe het zou gaan met het ‘armstatief’, maar besloot het drie weken geleden ook te verbieden. Woordvoerder Jacobien Schneider van het Rijksmuseum laat weten waarom: „De selfiestick is eigenlijk binnengeslopen in het Rijksmuseum. Toen duidelijk werd dat het een statief was, hebben we het ding meteen in de ban gedaan. Er geldt namelijk al een verbod op flitsapparatuur en statieven.”

Zelfs bij het Fotomuseum in Den Haag wordt de selfiestick geweerd, om dezelfde reden als bij het Rijksmuseum.

In Amerika, het land waar alleen in december 2014 al zo’n 100.000 selfiesticks over de toonbank gingen, zijn sommige musea de hype meer dan zat. Twee weken geleden verbood het Smithsonian Institution, een Amerikaans onderwijs- en onderzoeksinstituut met bijbehorend museumcomplex bestaande uit negentien musea, de selfiestick. In een verklaring riep het instituut mensen op nog wel selfies te maken, maar niet met het statief: „We encourage museum visitors to take selfies and share their experiences - and leave the selfie sticks in their bags.”

Hoewel de selfiestick de bijnaam ‘toverstok’ draagt, wordt het ding in verschillende voetbalstadions gezien als wapen. De selfiestick kan namelijk uitgeschoven worden tot ruim één meter. Iemand met kwade bedoelingen kan daarmee een flinke tik uitdelen. In voetbalstadions in Brazilië, Engeland en in de Amsterdam ArenA is het ding al niet meer welkom. Eerder tijdens het carnaval in Rio de Janeiro werd de selfiestick al verboden.

Ook toeristentrekpleisters in onder meer Frankrijk, Oostenrijk en Italië hebben inmiddels laten weten dat de selfiestick niet meer welkom is.

    • Maarten Back