Opinie

    • Gemma Venhuizen
    • Tom Vennink

mini-opinie

Te vaak blijven gesprekken hangen in kabbelend gekeuvel. Maak ze spannender: snijd een spraakmakend onderwerp aan. nrc.next helpt.

Stelling: Alleen wie het Boekenweekgeschenk echt léést, mag gratis reizen

Natuurlijk wordt het zondag weer een drama: reizen met de trein. Alsof je in de spits reist – stampvolle coupés, omdat iedereen zijn Boekenweekgeschenk als gratis treinkaartje wil benutten. Hoeveel mensen lezen dat boekje nou echt? Laat conducteurs bij reizigers een quiz afnemen met tien multiplechoicevragen over De zomer hou je ook niet tegen. Wie meer dan drie fout heeft, krijgt alsnog een boete voor zwartrijden.

Stelling: Laat Amerika dan maar de guillotine invoeren

Als er in de VS dan toch de doodstraf geldt, laat ze dan maar de guillotine gebruiken. Amerika kan niet meer aan gif komen voor dodelijke injecties en herintroduceert nu oude executiemethoden. Het Congres van Utah koos deze week voor herintroductie van het vuurpeloton. Het Huis van Afgevaardigden van Alabama stemde voor de elektrische stoel. En Oklahoma overweegt de gaskamer. Verschrikkelijke methodes: in 1997 sloegen er vlammen uit het hoofd van een man op de elektrische stoel, in ’51 duurde een executie met een vuurpeloton minutenlang omdat de schutters het hart misten, en in ’92 duurde het 11 minuten voordat een gevangene happend naar lucht stikte in een gaskamer. Dan maar de guillotine. Razendsnel. Feilloos.

Stelling: Wiskundigen zijn sexy

Lang hadden ze een stoffig imago, maar eigenlijk zijn wiskundigen juist hot. Dat bewees ‘sexiest man alive’ Benedict Cumberbatch al in The Imitation Game, en ook vandaag laten mathematici zich van hun beste kant zien. Het is namelijk ‘Wereld Pi-dag’: 14 maart, oftewel 3/14 op z’n Amerikaans geschreven – en laat het getal pi nu juist met de cijfers 3,14 beginnen. Wat doe je op Wereld Pi-dag? Taart (‘pie’) eten. Wiskundehumor. En humor is onwijs aantrekkelijk, blijkt uit talloze onderzoeken. Dus: versier vanavond in de kroeg een leuke bètaman of

-vrouw.

Stelling: Het zou politici sieren als ze hun leugens in verkiezingsdebatten rechtzetten

Lijsttrekkers verkondigen regelmatig onwaarheden in de verkiezingsdebatten op tv. nrc.next checkte deze week twee debatten. Een overzichtje: premier Rutte zegt dat Nederland de hoogste economische groei van Europa heeft (onwaar). Pechtold zegt dat de belastingdruk in twintig jaar niet zo hoog was als nu (onwaar). Roemer zegt dat meer vaste werknemers voor een lager ziekteverzuim zorgen (onwaar). Wilders zegt dat CDA en D66 in hun stemgedrag loyaler zijn aan de VVD dan Samsom (onwaar). Dit zeiden ze live op tv, honderdduizenden mensen keken. Het zou de lijsttrekkers sieren als ze terugkomen om te vertellen dat veel van wat ze zeiden niet helemaal klopte, of soms helemaal niet klopte.

Stelling: Verander de spelling van ‘optiefen’ in ‘opteeven’

Je kunt het netjes zeggen: Opstelten en Teeven zijn weg uit de politiek. Je kunt het ook minder netjes zeggen: ze moesten optiefen. Spel ‘optiefen’ daarom voortaan als ‘opteeven’ (op zijn Engels uitgesproken). Zo verdwijnt het roemruchte crimefightersduo weliswaar uit de politiek, maar niet uit ons dagelijks taalgebruik.

en Tom Vennink

    • Gemma Venhuizen
    • Tom Vennink