Kies de kanker waar jij wat tegen wilt doen

Wat wil de burger van de wetenschap? Dat gaan Beatrice de Graaf en Alexander Rinnooy Kan onderzoeken. Op pagina tien en elf van deze wetenschapsbijlage vertellen ze hoe ze de nationale wetenschapsagenda gaan leiden. Er komt in ieder geval een website waar iedereen met zijn vragen aan de wetenschap terecht kan. Het plan begon allemaal in november vorig jaar, toen de regering bekend maakte dat burgers de richting van de wetenschap moeten kunnen beïnvloeden.

Het moet wel een beetje concreet blijven, zeggen De Graaf en Rinnooy Kan.

Wat is concreter dan de collectebus?

Hoeveel geld gooit u in de bus voor onderzoek dat de Hartstichting subsidieert? Hoeveel euro voor het Reumafonds, de Hersenstichting, de Nierstichting? Voor KWF Kankerbestrijding? Verdwijnt er alleen een handjevol kleingeld in de bus? Voor wie komt er een briefje tevoorschijn? En hoeveel geeft u voor onderzoek naar efficiëntere zonne-energie en voor onderzoek naar kinderkanker?

Het stemmen met eigen geld is nog niet perfect. Er mogen maar 26 goededoelenfondsen collecteren.

Er zijn ook andere mogelijkheden. KiKa, de Stichting Kinderen Kankervrij, kon in 2013 14,1 miljoen euro subsidie uitgeven voor onderzoek naar kinderkanker (zie pagina vier en vijf van deze bijlage). En deed ook nog een reservering van 5,5 miljoen euro voor onderzoek in het nog te bouwen Prinses Máxima Centrum, het onderzoekscentrum en kinderkankerziekenhuis dat in 2017 in Utrecht zijn deuren opent. KiKa heeft meer geld klaar staan voor dat centrum. Dat geld was het resultaat van de bijdragen van 480.000 donateurs en van 4700 kleinere of grotere ‘acties’.

KiKa maakt zoveel enthousiasme los dat er in 2013 in totaal 24 miljoen binnenkwam. Er zijn jaarlijks 600 kinderen die kanker krijgen. Dat is dus 40.000 euro per patiënt. KWF Kankerbestrijding, het grootste gezondheidsfonds voor álle kankerpatiënten, kreeg in 2013 148 miljoen binnen. Veel uit erfenissen. Met ruim 100.000 mensen die ieder jaar kanker krijgen is dat 1480 euro per patiënt.

Kijk, de burger maakt al heel duidelijk welk medisch onderzoek hij of zij belangrijk vindt.

    • Wim Köhler