Koerden: ‘IS gebruikte chloorgas bij zelfmoordaanslag in Irak’

Koerdische strijders in het noorden van Irak, waar zij in gevecht zijn met IS-strijders.
Koerdische strijders in het noorden van Irak, waar zij in gevecht zijn met IS-strijders. Foto EPA / Khalil Al-A'Nei

De islamitische terreurgroep IS heeft twee maanden geleden chloorgas gebruikt bij een zelfmoordaanslag in het noorden van Irak. Dat stelt althans de Koerdische regionale overheid vandaag na het onderzoeken van de aanslag. Het gebruik en het bezit van chemische wapens zoals chloorgas zijn al sinds 1997 verboden.

Dat het middel bij een aanslag in de Irakese stad Mosul is gebruikt, blijkt volgens de Koerdische autoriteiten na het onderzoeken van aarde en kleding die daar werden aangetroffen. Het middel werd gebruikt in januari, toen een IS-strijder met een auto een aanslag probeerde te plegen op een controlepost van de Koerdische strijders.

Door de oorlog in het land is het volgens persbureau Reuters echter moeilijk om de claim van de Koerdische regionale overheid te bevestigen. In een verklaring stelt de veiligheidsdienst dat het onderzoek is uitgevoerd door een laboratorium dat is gecertificeerd door de Europese Unie. Welk laboratorium dat is, wil de dienst niet zeggen.

Al sinds 1997 verboden

Het gebruik van chloorgas gaat al terug tot de Eerste Wereldoorlog. Sinds 1997 is het echter verboden om chemische wapens te bezitten, produceren of gebruiken, zo werd toen afgesproken in het Verdrag Chemische Wapens. De Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) in Den Haag ziet erop toe dat dit wordt nageleefd.

Of in Irak chemische wapens ingezet zijn door IS kan de organisatie niet zeggen. Een woordvoerder zei daarover tegen Reuters:

“We hebben nog geen verzoek gehad uit Irak om de beweringen dat chemische wapens zijn gebruikt te onderzoeken. De OPCW kan die beweringen dus niet meteen bevestigen.”