Incident met jeugdspelers pijnlijk voor Ajax

Ajax is in verlegenheid door een incident met jeugdspelers. Een vrouw raakte gewond.

Kindsterren zijn ze, de jeugdspelers van Ajax. Ze schurken aan tegen het eerste elftal en staan geregeld al in de schijnwerpers. Maar ze zijn volwassen voor de wet, want 18 jaar of ouder. De namen van de donderdag opgepakte A1-spelers buitelden over het internet alsof het gearriveerde profs zijn en de afschuw over de vermeende mishandeling van een vrouw werd gelardeerd met foto’s van de betrokken jonge Ajacieden: dit zijn ze. Beroemd, nu berucht.

De A1 van Ajax trainde vrijdagmiddag niet, heeft ook geen wedstrijd op het programma staan dit weekend en dat komt „nu wel even goed uit”, zegt een clubwoordvoerder. De vermoedelijke mishandeling van een vrouw door een 18-jarige jeugdspeler van de club, donderdag, heeft Ajax in ernstige verlegenheid gebracht. Twee andere opgepakte jeugdspelers van 18 en 19, ook betrokken bij het incident, worden niet vervolgd. Ze zijn alledrie op vrije voeten, maar zullen „geen voetbalactiviteiten voor de club verrichten”, zegt de woordvoerder, tot vast is komen te staan wat er precies gebeurd is.

Het incident is pijnlijk voor Ajax, dat als geen andere club in Nederland een naam hooghoudt als opleidingsinstituut. Proeven aan het eerste is voor deze jongens het ultieme. Zo mochten de 17-jarigen Abdelhak Nouri en Donny van de Beek – niet betrokken bij het incident – afgelopen januari al mee op trainingskamp met de eerste selectie naar Qatar.

De huidige A1 van Ajax, met jongens in de leeftijd van 17 tot 19 jaar, wordt gezien als de eerste lichting die de belofte van de hernieuwde bemoeienis van Johan Cruijff met de club moet inlossen. Onder leiding van hoofd jeugdopleiding Wim Jonk heeft Ajax vol ingezet op de individuele benadering en specialistische talentontwikkeling, met bijzondere aandacht voor scholing en vorming.

De publiciteit rond de jeugdspelers is de laatste jaren snel toegenomen. Anonimiteit voor A1-spelers van Ajax, het laatste jeugdelftal vóór de senioren, is verleden tijd, met name voor de meest belovende jeugdspelers waartoe de van mishandeling verdachte Ajacied behoort. Hij heeft al een profcontract, net als de andere 18-jarige jongen die donderdag korte tijd werd vastgehouden.

Het jeugdteam kreeg vorig jaar extra profiel in de UEFA Youth League, een toernooi dat zich in de schaduw van de Champions League afspeelt op de avonden voor Europese duels van het eerste elftal. De jonge Ajacieden wonnen van leeftijdsgenoten van topclubs als Barcelona en PSG. Sportcomplex De Toekomst is op zulke avonden afgeladen vol, mede dankzij de gratis entree, en spelers worden aangemoedigd om daar ook alvast ervaring op te doen met media. De Champions League in het klein.

De huidige A1 wordt ook geroemd door de rijke schakering aan etniciteiten. Het flinke smaldeel van spelers met Marokkaanse wortels lijkt een breuk te betekenen met het beeld dat grillig Marokkaans talent bij Ajax moeizaam doorbreekt. Vier jongens in de A1 hebben Marokkaanse ‘roots’, terwijl Anwar El Ghazi dit seizoen doorbrak in het eerste elftal.

Ook in die zin is het incident een klap: twee van de bij het incident betrokken voetballers hebben (ook) de Marokkaanse nationaliteit. Het bracht PVV-leider Wilders tot de tweet: „Nederlandse nationaliteit afpakken en meteen uitzetten naar Marokko” – waarbij hij over het hoofd zag dat een van de jongens van Turkse komaf is. Minister Schippers (Sport, VVD) sprak van „een afschuwelijk bericht”, maar zei dat de afwikkeling aan justitie en Ajax is. „Ik ga er van uit dat zij passende maatregelen nemen.”

    • Bart Hinke