Goed jaar voor verschuiven

Dit wordt een goed jaar voor bedrijfsobligaties. Europese en Aziatische beleggers verleggen in hun zoektocht naar rendement het zwaartepunt van staatsobligaties naar bedrijfsobligaties. De combinatie van relatief lage wereldwijde groei en een krachtig verruimingsbeleid van centrale banken zal deze verschuiving blijven aanwakkeren. In Europa stappen ook veel beleggers over op Amerikaanse bedrijfsobligaties omdat ze verwachten dat de dollar nog sterker zal worden en omdat het rendement op obligaties in de VS gemiddeld 2 tot 3 procent hoger ligt. Er is tevens behoefte aan diversificatie en de markt voor Amerikaanse bedrijfsobligaties biedt daarvoor goede mogelijkheden door zijn omvang en liquiditeit. Interessante sectoren zijn onder andere de Amerikaanse luchtvaart, omdat die het na een periode van consolidatie goed doet, en bedrijfsobligaties van ondernemingen in de spelindustrie, hightech en de gezondheidszorg.