Verstappen start vanaf 12de plek in allereerste GP, Van der Garde schikt

Max Verstappen, met zijn 17 jaar de allerjongste Formule 1-coureur aller tijden, start morgen tijdens zijn allereerste GP vanaf een niet onverdienstelijke twaalfde plek. De jonge Nederlander maakte in Melbourne in Australië grote indruk tijdens de eerste fase van de kwalificatie met een vierde plek, maar deed het in de tweede fase een stukje minder.

Max Verstappen in zijn auto van Toro Rosso op het circuit van Melbourne. Foto AP/ Rob Griffith

Max Verstappen, met zijn 17 jaar de allerjongste Formule 1-coureur aller tijden, start morgen tijdens zijn allereerste grand prix vanaf een niet onverdienstelijke twaalfde plek. De jonge Nederlander maakte in Melbourne in Australië grote indruk tijdens de eerste fase van de kwalificatie met een vierde plek, maar deed het in de tweede fase een stukje minder. Hij viel buiten de toptien en hoefde niet de derde en laatste fase te rijden.

Verstappen hoefde met zijn 1.29,246 in zijn bolide van Toro Rosso, de talentenploeg van het grote Red Bull, in het eerste deel van de kwalificatie alleen wereldkampioen Lewis Hamilton (1.28,586), Nico Rosberg (1.28,906) en Felipe Massa (1.29,246) voor zich te dulden.

In de tweede fase ging het vervolgens wat minder. Verstappen liet via de radio aan zijn team weten in de vijfde bocht een fout te hebben gemaakt, die hem mogelijk tijd heeft gekost. De twaalfde plek was niet genoeg om mee te mogen doen aan het laatste deel van de kwalificatie. Wie dat wel mocht, was Verstappens 20-jarige teamgenoot Carlos Sainz jr., die eveneens zijn debuut maakte. Hij start morgen vanaf plek acht.

Hamilton was de hele kwalificatie de beste en start morgen vanaf pole position. Het is de 39de keer dat Hamilton vanaf plek één start tijdens een Formule 1-race. Mercedes-teamgenoot Nico Rosberg start morgen vanaf de tweede plek, Massa vanaf de derde.

Verstappen niet helemaal tevreden

Verstappen was na zijn eerste Formule 1-kwalificatie niet helemaal tevreden, zo zegt hij in een reactie op de website Verstappen.nl.

“De eerste run in Q1 (de eerste kwalificatiefase, red.) ging goed, maar tijdens de eerste snelle ronde in Q2 drukte er iets tegen mijn schouder dat pijn deed. Ik haalde niet het maximale uit de auto omdat de voorbanden nog niet helemaal op temperatuur waren.”

Er had volgens Verstappen meer in gezeten. Hij hoopt morgen met Toro Rosso de eerste punten voor het klassement te pakken. De racesnelheid is in ieder geval goed, zegt hij.

Geen tweede Nederlander

Er startte vandaag bij de kwalificatie toch geen tweede Nederlander. Giedo van der Garde trof eerder op de dag een schikking met zijn team Sauber, waarmee hij in de clinch ligt. Van der Garde zei contractueel recht te hebben op een van de twee stoeltjes bij de renstal, maar Sauber voelde zich niet verplicht hem dat te geven. Rechters in Australië gaven Van der Garde tot tweemaal toe gelijk. Was er geen schikking getroffen - de inhoud daarvan is nog onbekend, schrijft persbureau ANP - dan had het hooggerechtshof in Australië vanochtend definitief uitspraak gedaan.

“Uit respect voor de belangen van de autosport en de Formule 1 in het bijzonder, heb ik besloten mijn recht om te racen in de Grand Prix van Melbourne op te geven”, schreef Van der Garde vandaag op Facebook. Het is niet zo dat de zaak hiermee nu is afgesloten. Er wordt volgens Van der Garde - vorig jaar testcoureur voor Sauber, het jaar ervoor tweede coureur bij Caterham - nog gewerkt aan een oplossing.

Lees ook: Max Verstappen, en zes andere redenen waarom je dit jaar F1 moet kijken.
Lees ook in NRC Weekend: Altijd al een lief en gemakkelijk joch.(€)
Lees ook bij NRC Q: Bernie Ecclestone (84) houdt de Formule 1 jong en hip.

    • Frank Huiskamp