Oud-Denker des Vaderlands René Gude (58) overleden

René Gude kreeg vorig jaar een lintje uit handen van de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan.
René Gude kreeg vorig jaar een lintje uit handen van de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan. Foto ANP/ Evert Elzinga

René Gude, filosoof en tot kort geleden Denker des Vaderlands, is gisteren op 58-jarige leeftijd overleden. Dat bevestigt de Internationale School voor Wijsbegeerte (ISVW), waarvoor hij ambassadeur was, desgevraagd. Hij leed al jaren aan kanker en was ongeneeslijk ziek.

Gude, in 1957 geboren op Surabaya, studeerde sociale geografie en filosofie in Amsterdam en Utrecht. Sinds de jaren 90 hield hij zich bezig met het populariseren van de filosofie. Hij was tot 2001 hoofdredacteur en uitgever van Filosofie Magazine. In 2013 volgde hij Hans Achterhuis op als Denker des Vaderlands. Gude werd zelf vorige maand opgevolgd door Marli Huijer, de eerste ‘Denkeres’ des Vaderlands. Gude werd in 2013 Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

In 2007 werd bij Gude, toen directeur van de ISVW, botkanker geconstateerd. In 2011 liet hij zijn been amputeren, maar toen werden bij onderzoeken kwaadaardige vlekken op zijn longen gevonden. Hij werd tot vier keer toe geopereerd om de uitzaaiingen eruit te halen. Hoewel dat goed leek te gaan, werd in maart vorig jaar weer een tumor in zijn longen gevonden. Daarna was “de trukendoos leeg”, zo zei Gude zelf vorig jaar in een groot interview (€) met NRC Handelsblad.

Ongeneeslijk

Afgelopen september maakte Gude bekend dat hij ongeneeslijk ziek was en niet meer lang te leven had. Er volgden een paar indrukwekkende en openhartige mediaoptredens, onder andere in het EO-programma De Kist. Gude had speciaal een eenbenige kist laten maken. “Ik liep al langer met het idee rond om een eenbenige doodskist te laten maken. De reden? Dat op de begrafenis wordt gezegd: ‘Hij wil herinnerd worden ‘zoals hij was’. Maar het is ook een beetje bedoeld als grap”, zei Gude toen (€).

Ook verscheen hij in De Wereld Draait Door om te praten over zijn naderende sterven. Hij vertelde niet bang te zijn voor de dood, maar zei wel dat het een beetje onrechtvaardig is:

“Je moet eerst in het leven streven om het leuk te vinden, en net op dat moment dat je te horen krijgt dat je doodgaat, moet je weer oefenen om er afstand van te doen.”

In januari vorig jaar was Gude ook te gast bij Theo Maassen in 24 uur met…