Duurzaamheid maakt kritiekloos

Ik overweeg te investeren in het fonds ‘Regionaal duurzaam 1’ van Meewind. Het is duurzaam, rendabel en belastingtechnisch voordelig. Of ziet het er té goed uit?

Wie ’s werelds welzijn belangrijker vindt dan geld is doorgaans een naïeve belegger. Dat toont het teakhoutbeleggingsdebacle, waar 20.000 Nederlanders vanaf 1989 in tuinden. Zij staken een half miljard euro in tropische bomen. Hun winst kon volgens de teakaanbieders oplopen tot 23 procent per jaar. Maar vrijwel niemand zag een cent van zijn inleg terug.

Mede door deze ramp is het toezicht aangescherpt. Een partij als Meewind – een beleggingsfonds dat investeert in duurzame energieproductie – voldoet daar keurig aan. Met twee muisklikken tover je hun prospectus en het laatste (half)jaarverslag op je scherm. Die zijn essentieel leesvoer voor aspirant-beleggers. Maar helaas hangt rond duurzaamheid een zweem van betrouwbaarheid. Menig belegger slikt het voorgespiegelde ‘stabiele jaarrendement van 4 à 6 procent’ voor zoete koek.

Nog verleidelijker lijkt het belastingvoordeel van maximaal 1,9 procent voor dit officiële groenfonds. En boem! Joris Duurzaam Goedbloed – de goedgelovige burger – gaat weer kritiekloos voor de bijl. Hoe het afloopt met dit fonds is nog onbekend, hoewel de beloofde 5 procent dividend vorig jaar wel is uitgekeerd. Toch grossiert Regionaal Duurzaam 1 in onzekerheden en kosten, toont het prospectus. Als je instapt, betaal je 3 procent emissiekosten plus 25 euro per transactie. De beheerkosten zijn 1,2 procent per jaar. Ook rekent het fonds kosten voor marketing, administratie, de accountant, toezichthouders, enzovoort.

Ook de risico’s zijn legio. Je winst kan lijden onder een lagere energieprijs of de rentestand. Ook de afschaffing van belastingsubsidie kan roet in het eten gooien. Uit het halfjaarverslag uit 2014 klinkt frustratie over de onvolwassenheid van onze duurzame energiemarkt,vertraagde projecten en steeds wijzigend overheidsbeleid. Daar heb je als belegger geen invloed op. In het ergste geval raak je je inleg kwijt.

Maar waarom zou je moeilijk doen als je eigen huis duurzame beleggingskansen biedt? Het rendement op energiebesparende maatregelen is puik, tonen cijfers van Milieu Centraal: spouwmuurisolatie (12 procent jaarrendement), dakisolatie (9 procent), vloerisolatie (8 procent), dubbel glas (7 procent) en zonnepanelen (6 procent). Veel gemeentes en provincies geven subsidie (energiesubsidiewijzer.nl). En dan kun je genieten van je eigen winstgevende duurzaamheid. Beter kan niet.

    • Erica Verdegaal