Duizenden Chilenen geëvacueerd vanwege bosbrand

De lucht boven Valparaiso kleurt sinds gisteren oranje en zwart vanwege de grote bosbrand vlakbij de stad. Foto AFP / Alberto Miranda San Martin

Duizenden Chilenen zijn op de vlucht geslagen voor een grote bosbrand die woedt in de buurt van de havenstad Valparaíso. In de omgeving van de stad is de noodtoestand uitgeroepen, meldt persbureau AP. De bosbrand heeft tot nu toe aan één persoon het leven gekost.

Zeker 4500 inwoners van Valparaíso en het naastgelegen Viña del Mar hebben uit voorzorg hun huis moeten verlaten. Omdat het vuur snel om zich heen grijpt door de droogte, voorspellen de Chileense autoriteiten dat het aantal geëvacueerden kan oplopen tot 15.000 of meer. Volgens de autoriteiten staan er nog geen huizen in brand.

De brand ontstond gisteren op een illegale vuilnisbelt en het vuur snel vrij spel door de harde wind. Een gebied van 500 hectare zou al in vlammen zijn opgegaan. Minstens tien mensen zouden gewond zijn geraakt, onder wie drie brandweermannen die aan het blussen waren. Een 67-jarige vrouw overleed aan de gevolgen van hart- en ademhalingsproblemen die optraden toen zij in paniek raakte, aldus het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Vorig jaar bosbrand met grote gevolgen

Bosbranden komen rond deze tijd vaker voor in Chili. Vorig jaar april vielen er vijftien doden bij een van de ergste bosbranden in de geschiedenis in Valparaíso. Ook werden meer dan 2900 huizen verwoest.

Valparaíso is de grootste havenstad van Chili en ligt zo’n 120 kilometer ten westen van hoofdstad Santiago. Het is een heuvelachtige stad waar de meeste huizen van hout zijn gemaakt. Het centrum van de stad staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

    • Pim van den Dool